David Baas.

För David Baas har medlemskapen gett honom bra information.

Bland annat fick han som medlem i Cuf det interna kampanjbrevet från centerpartiet med formuleringen ”Som utmaningen ser ut just nu är det folkpartiet som ska knäckas. Kanske är metoden att vara mer liberala än liberalerna.”

Det gav upphov till artikeln med rubriken ” Centerns hemliga brev ska ’knäcka’ folkpartiet”.
Metros chefredaktör Sakari Pitkänen försvarar David Baas flera olika medlemskap.

– Jag känner till det och har godkänt det. Jag kan inte påstå att jag rekommenderar det men jag kan försvara det.

Enligt Sakari Pitkänen har ingen annan reporter på Metro fått godkänt för att göra något liknande.

– Självklart är jag nöjd. Vår bevakning av valrörelsen har varit väldigt bra.
Men de politiska partierna är inte lika nöjda. De jämför det inträffade med den uppmärksammade kristdemokraten som utgav sig för att vara SSU:are i syfte att få insyn i deras interna kampanjarbete.

- Man ska inte utge sig för att vara något man inte är. Det är samma metoder som KDU:-s spionhärva. Det sänker den personens trovärdighet, säger Henrik Nerlund, pressekreterare på Muf.

– Det är märkligt! Jag tycker man ska höra av sig till oss på ett vanligt vis om man är journalist. Vi vill veta vilka som är medlemmar i vår organisation eftersom han som medlem kan tycka saker och har rösträtt, säger Ida Gabrielsson, Ung vänsters ordförande.  

David Baas vill själv först inte förklara om det är som sympatisör eller som journalist han är medlem i olika politiska ungdomsförbund.

– Det har jag inga kommentarer till.

Men han ändrar sig sedan.

– Jag är medlem i journalistiskt syfte för att kunna ta reda på partiernas arbete inifrån. Även om man inte kommer så långt genom att bara vara medlem.

Har du fått tillräcklig bra information att skriva om?
– Jag kan säga så mycket att medlemsavgiften har varit värd pengarna.

Hur ser du på att det här uppdagas?
– Jag får väl hålla mig till reglerna.

På Journalistförbundet ställer man sig tveksam till arbetssättet.

– Jag förutsätter att om man är medlem i ett parti för att man har ett engagemang. Är man medlem i flera politiska ungdomsförbund för att få insyn så tycker jag att det är en märklig journalistisk arbetsmetod, säger Agneta Lindblom-Hultén.