Expressen Sofia Hartung här med Göran Persson.

I lördags avslöjade Expressen på åtta sidor det interna kampanjarbetet bland socialdemokraterna i Stockholm. Reportern Sofia Hartung, 32, berättar hur hon i tre månader arbetat som valarbetare efter att ha gått med i partiet före midsommar.

Partierna har mängder av frivilliga i en valrörelse.

De flesta kommer från SSU eller andra partiorganisationer och de får sällan tillgång till känslig information.

Men Sofia Hartung var annorlunda. Hon kom direkt från gatan, blev partimedlem och började med liv och lust engagera sig för en s-seger i valet. Efter en tid inledde den hemliga reportern en relation med en av ombudsmännen.

- Hon var jätteaktiv och vi var glada över att ha fått en så bra partiarbetare, berättar en av personerna på partihögkvarteret. Hon var också bra för vår kompis, som verkligen har mått bra den här valrörelsen. Vi var glada för hans skull, för att han hittat en så bra tjej.

Med ombudsmannens hjälp gjorde Expressenreportern politisk blixtkarriär och fick tillträde till möten och information som inga vanliga valarbetare får.

- Hennes förhållande med ombudsmannen var som att ge henne en nyckelknippa, säger en partifunktionär. Hand i hand med honom kom hon lättare in på möten där hon inte skulle vara.

Så här skriver Sofia Hartung i reportaget:

”En landstingsrådssekreterare säger att han är imponerad av min karriär i partiet:

- Du har hoppat över några led och gått förbi föreningsverksamheten vilket är mycket ovanligt.”

Några av kampanjarbetarna i valcentrum blev misstänksamma, men höll inne med sina frågor eftersom hon trots allt var ombudsmannens nya tjej.

Så här skriver Sofia Hartung om sitt deltagande vid ett hemligt strategimöte på Sveavägen 68:

”Nu får jag möjlighet att gästa detta annars så slutna möte. När jag äntrar rummet vänder sig folk undrande mot mig. Jag känner de misstänksamma blickarna i ryggen. Jag får senare höra att folk mycket riktigt undrat vem jag var.”

Kvällen innan publiceringen fick ombudsmannen reda på att hans tjej var en wallraffande reporter från Expressen.

- Hur jag känner mig? Uthängd, utslängd...jag vet inte hur jag ska uttrycka mig. Som en urvriden disktrasa. Jag mår jävligt dåligt av det här, säger han till Resumé.

- Jag kan aldrig tänka mig att Expressens ledning skulle tillåta en reporter att bete sig så här. Jag har svårt att tro att deras arbetsledning är med på det här.

- Men hon är kanske lika utnyttjad som jag i den här historien.

Resumé har intill pressläggning upprepade gånger och med alla till buds stående medel försökt nå Sofia Hartung, som uppenbarligen valt att göra sig oanträffbar.

Läs Expressens artiklar

Expressens redaktionschef Anna-Clara Welander vill enbart svara via mejl.

Är det förenligt med god journalistisk etik att en wallraffande reporter inleder ett sexuellt förhållande med dem hon är satt att infiltrera?
- Detta är en oerhört allvarlig anklagelse. Dina påståenden är grundlösa och felaktiga. Jag ser uppgifterna som ett sätt att smutskasta och förminska en kvinnlig reporter som gjort ett gediget arbete.

Har reportern rapporterat till arbetsledningen att hon har den sortens relation?
- Inga kommentarer.

Hur har ni i så fall hanterat problemet?
- Inga kommentarer.

Visste ni när ni publicerade i lördags att så var fallet?
- Inga kommentarer.

Om inte, hade en sådan vetskap påverkat publiceringsbeslutet?
- Inga kommentarer.