Ernst Kirchsteiger lämnar SVT och går till TV4.

Ernst Kirchsteiger leder Sommartorpet, en av de senaste årens verkliga tittarsuccéer på SVT. Förra måndagen sågs Sommartorpet av 1,2 miljoner tittare.

Ernst har även lett programmet Nya rum på SVT.

Men nu väljer han alltså att gå till TV4.

För två veckor sedan stod det klart att TV4 värvat tillbaka sport- och programledarprofilen Peter Jidhe. Och nu går alltså även Ernst Kirchsteiger till TV4.

- Det stämmer, men jag tänker fortsätta vara Ernst Kirchsteiger, och göra den typ av program jag gjort på SVT, livstilsprogram om inredning.

Diskussionerna med TV4 har pågått en tid.

- Det här har varit en ganska lång process. SVT har också visat att de gärna skulle se att jag är kvar hos dem. Men för mig som närmar mig 50 känns det spännande att pröva något nytt. Fast jag har verkligen överlagt med mig själv om hur jag ska göra, säger Ernst Kirchsteiger.

Han har i åtta år arbetat åt SVT Örebro, och de senaste sju åren gjort Sommartorpet, som för varje år ökat tittarsiffrorna.

I år har Sommartorpet fått en delvis ny form, med olika personer som gästat programmet. En av dem var TV4:s Martin Timell. Men det var inte han som övertalade Ernst.

- Nej, han gjorde inte det, men han är en god vän. Tanken på att göra något nytt har nog funnits ganska länge.

Men Ernst Kirchsteiger tänker hålla sig till det han är bra på – inredning och form. Ska han medverka i andra sammanhang ska han känna att det är rätt.

- Jag har funderat en del på det, om jag ger mig ut i andra sammanhang skulle jag nog inte vara särskilt bekväm. Men det ställs heller inga sådana krav. Om det blir aktuellt kan jag påverka det.

Ernst Kirchsteiger säger att ersättningen som programledare heller inte är avgörande:

- Nej, det är inte lönen som avgör, det är om jag trivs med vad jag gör. Det kan vara en del i det, men är långtifrån avgörande.

Blir det inte konkurrens om programtiden mellan dig och Martin Timell nu?
- Det finns nog utrymme för både Martin och mig. Och sedan gör vi ganska skilda saker. Han är snickare och jag inredare, vi närmar oss det från olika håll.

Ernst börjar på TV4 den 1 september. Då är sommaren omgång av Sommartorpet på tio program över på SVT.

- Möjligen kan jag dyka upp i rutan på TV4 senare i höst.

Fast ett visst vemod ligger ändå bakom skilsmässan med SVT.

- Jag är väldigt stolt över min tid på SVT, och där har jag fått möjlighet att utvecklas som programledare. Men ibland får man göra vissa offer.

Vad gör du annars i sommar?
- Går barfota. Nu ska jag ta en kaffe, sedan blir det nog ett dopp i sjön. Sommaren är som bäst när man tar dagen som den kommer och inte planerar så mycket.

Och så ska du fundera på vad ett nytt program på TV4 ska innehålla?
- Ja, det ska ju inte bli en kopia på Sommartorpet. Men jag tycker om programmet väldigt mycket.

- Jag är en positiv människa och gillar tanken på att vända blad. Hur det blir vet man inte så mycket om, men jag tar mig an det med ett leende, säger Ernst Kirchsteiger.