En av artiklarna som SR plagierat.

I slutet av juni upptäckte James Savage, chefredaktör på nyhetssajten The Local, som producerar svenska nyheter på engelska, att SR International lagt ut en artikel som i det närmaste var identisk med en artikel som The Local producerat. Men ingenstans uppgav SR nyhetssajten som källa.

– De hade kopierat, klippt och klistrat. När vi upptäckte det tänkte jag okej, det här är inte bra, men sånt händer. Det var ett övertramp, men vi lät det passera, säger James Savage.

När han några veckor senare kom tillbaka från semestern, var hans medarbetare på redaktionen upprörda. De hade upptäckt tolv ytterligare plagierade artiklar på SR Internationals hemsida. Vissa nyheter hade även blivit upplästa i Radio Swedens sändningar, utan att uppge The Local som källa.

– Mina medarbetare var väldigt arga och upplevde det som ett klart övertramp. Vi kände oss alla lite kränkta, säger James Savage.

Han tog kontakt med Anne Sseruwagi, redaktionschef och ansvarig utgivare på SR International, och krävde ett klargörande både på SR Internationals hemsida och i Radio Swedens sändning.

I går fick han svar i ett mejl som Resumé tagit del av.

”Tyvärr kan vi inte tillmötesgå ert önskemål om ett offentligt klargörande i frågan. Det är inte brukligt och motiverat vid sådana här sammanhang”, skriver Anne Sseruwagi i mejlet.

När Resumé får tag på Anne Sseruwagi vill hon inte kommentera innan hon rådgjort med SR:s jurister.

Mats Åkerlund,
chef för SR Nya medier och med övergripande ansvar för sajten, är lika undvikande.

– The Local har uppmärksammat oss på att vi har gjort fel och vi har bett om ursäkt och tagit bort materialet. Vi för just nu en diskussion om skadestånd som jag inte vill uttala mig om närmare, säger han.

Men varför ligger en del kopierat material fortfarande kvar på er sajt?
– Det får vi titta på, det ska tas bort i så fall.

Varför kan ni inte publicera en rättelse på er sajt?
– Anne Sseruwagi har redogjort för en praxis, jag var på semester när det inträffade så jag kan inte kommentera det.

Har du förståelse för att The Local är oroliga för att läsare och lyssnare ska tro att det är de som har kopierat SR:s artiklar så länge det inte finns någon rättelse?
– Jag har förståelse för detta. Jag vill inte ta ställning eftersom förhandlingarna inte är slutförda, men det råder inget tvivel om att SR har gjort fel.

Skulle ni nöja er med en ursäkt om någon kopierade era artiklar utan att uppge SR som källa?
– Det kan jag inte kommentera. Det blir hypotetiskt, men vi är beredda gottgöra detta, säger Mats Åkerlund.

I somras förekom ett liknande fall, när Expressen publicerade en artikel med ett avslöjande om att CIA på 70-talet haft spioner på svensk mark. Expressens reporter hade fått uppgifterna från The Local men låtit bli att uppge dem som källa.

När The Local påtalade stölden bad Expressen om ursäkt och publicerade en rättelse samt länkade till The Locals sajt. James Savage var i slutänden nöjd med det bemötandet.

– Det var okej, en länk till oss på hemsidan var ett bra sätt gå till väga efter ett sådant övertramp.

När The Local själva använder uppgifter från andra medier är de noga med att uppge korrekt källa. Nyhetssajten citeras även flitigt i andra medier, både i Sverige och framför allt utomlands.

Till exempel var The Local först ut med nyheten om forskningsrapporten om svenska barns störda utveckling på grund av nedfallet efter Tjernobyl.

James Savage har ingen aning om varför just SR International struntat i att ange hans sajt som källa.

– Jag vet verkligen inte. Men det känns lite jobbigt faktiskt. Vi har jobbat hårt med dessa artiklar och när vi inte får credit känns det som om vi jobbar gratis åt SR, säger han.