truefalse

Carolina Klüft. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Nästa sommars OS i London är det sista som såldes via de europeiska public service-bolagens samarbetsorgan EBU (European Broad­casting Union, där även TV4 är medlem). Internationella
olympiska kommitténs, IOK, tanke var förr att göra idrotten tillgänglig i kanaler som kan ses av alla.
I februari 2009 meddelade IOK att företaget Sportfive utsetts till officiell medieagent med uppdrag att sälja de två olympiska spelen 2014 och 2016 till högstbjudande på 40 europeiska tv-marknader.

Den komplicerade och slutna budgivningen började kring nyår. SVT lämnade ett bud, förankrat hos TV4. Tanken var att de båda skulle dela kostnader och sändningar ungefär som vid förra sommarens fotbolls-VM i Sydafrika. Enligt Resumés källor låg SVT:s bud nästan 50 procent högre
än vid tidigare OS.

Men när budgivningen avslutades i maj bekräftades att MTG hade lämnat ett högre bud och därför fick exklusivitet att slutförhandla.

Då reagerade Sveriges olympiska kommitté, SOK, vars ordförande Stefan Lindeberg i Resumé beklagade utfallet. Sedan dess har han och SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg lobbat hos IOK för att få bredare spridning av sändningarna, helst i SVT.

Nu uppges MTG vara nära att skriva på avtalet, men har ännu inte tagit kontakt med SVT för ett eventuellt samarbete. SVT och MTG samarbetade bland annat om ett bud på ishockey-VM, men slogs då ut av TV4.

– Vi har ingen vetskap om att MTG skulle ha tagit kontakt med oss, säger Jan Olsson som är chefsförhandlare för SVT-sporten. Vi har sänt OS sedan 1960 och har förhoppningen att våra tittare ska få se även OS 2014 och 2016. Vi har lagt ett bud och inte fått det definitivt avfärdat.

MTG byggde TV3 med ishockey-VM och Viasats fotboll på Champions League, men har blivit alltmer aggressiva vid köp av sport­rättigheter. För ett år sedan köpte MTG Premier League framför näsan på TV4-ägda Canal+. TV4 kontrade med att köpa ishockey-VM.

Nu pågår striden om Champions League, där MTG:s rättigheter löper ut nästa vår. TV4 uppges bjuda aggressivt på de tre följande åren. Vem som vinner avgörs inom några veckor.