Skandalen med telefonavlyssningen började avslöjasredan 2006. Då visade det sig att den brittiskaskandaltidningen hade kunnat avlyssna röstbrevlådornahos ett antal kända britter, bland dem Max Clifford. Till en början försökte News of the world, syskontidning till The Sun, och ägd av Rupert Murdochs News International, hålla skandalen så långt ifrån sig som möjligt. De skyllde på sin hovreporter Clive Goodman som de hävdade på eget initiativ med hjälp av privatdetektiven Glenn Mulcaire svarat för telefonavlyssningen. De hävdade att inga andra i tidningsledningen känt till något. Men att avlyssningen skulle ha pågått utan redaktionsledningens kännedom har de flesta tvivlat på, vilket stärktes när det dök upp interna mail på News of the world med information från avlyssningen.

Tisdagen den 5 april i år häktades en tidigare chef och en reporter på tidningen. Den fortsatta utredningen har nu lett till News Internationals beslut att lägga ned News of the world, som kom med sitt sista nummer i söndags. Chefredaktör på News of the world när avlyssningen pågick var Andy Coulson, som 2007 blev medierådgivare till toryledaren David Cameron, i dag premiärminister. I januari i år tvingades Coulson lämna sitt jobb på 10 Downing Street när skandalen kom allt närmare honom. Nu åtalas även han för delaktighet i avlyssningen.

Hård kritik har riktats mot polisens långsamma utredning av skandalen, inte minst sedan det avslöjats att News of the world betalat höga poliser pengar för läckor inifrån polisutredningar. Och Max Clifford var övertygad om att polisen velat lägga locket på i skandalen, berättade han när Resumé träffade honom samma dag som avlyssningsskandalen briserade på nytt den 5 april:
– Det här har pågått i åratal. Min gissning är att chansen att polisen kommer närmare sanningen är ganska liten. Om de nu är intresserade av sanningen. Polisen har själva en hel del att svara på. Då är det märkligt att poliser också utreder polisers agerande.


Men det kommer att bli en rättegång där du ska vittna?
– Ja, förmodligen för min telefon var en av de avlyssnade.

De avlyssnade din telefon?
– Ja, jag hade ett problem med News of the world. Från början avslöjades det att de olagligt hade tagit sig in i röstbrevlådorna hos fem personer och jag var den enda av dem som vidtog åtgärder mot News of the world. Vi kom till en överenskommelse och sedan dess har jag fortsatt samarbetet med dem.

Du har inga problem med det?
– Nej, det har bytt folk sedan dess, det är andra chefredaktörer och nyhetschefer. Och jag fortsatte även
under tiden vår strid pågick samarbetet med andra av News Internationals tidningar, som The Sun. Men jag hade svårt att samarbeta med Andy Coulson på News of the world.

Tror du han kommer att dömas?
– Det återstår att se. Det är konstigt om en tidning spenderar 100 000-tals pund på något och chefredaktören inte har en aning om vad som pågår. Han säger att han inte hade en aning
om vad som pågick. Men vi får se.

Max Clifford har agerat mellanhand i en rad skandaler som avslöjats i den brittiska tabloidpressen. Han beskrivs rent av som upphovsmannen till "kiss-and-tell"- uppläggen. Där oftast
en kvinna avslöjar pikanta detaljer ur en relation med en känd person. Max ser till att den som har något att berätta får bra betalt.
– Ja, om du har en historia som är intressant för en tidning bör du få betalt för den. Det är inte bra om tidningen tjänar en massa pengar och du som berättar den blir utan.

– Vi har den mest förvildade medierna i hela världen, enligt min uppfattning. När jag startade 1962 handlade allt om promotion. Nu, de sista 20 åren, är mitt största område att beskydda människor från media. Att försöka förhindra att olika saker om artister, företag eller organisationer kommer ut till
media.

Själv tar han alltid 20 procent av arvodet i betalning för sina tjänster. Med svenska mått mätt skulle det inte betyda någon särskilt fet födkrok.Men som skandalförmedlare är han lite bekymrad i dag. Priserna har gått ned.
– Det har ändrats mycket de senaste åren. Upplagorna för tidningarna går ned och journalister avskedas. Höjdpunkten för deras betalningar kom nog för fem år sedan. En historia som du fick 100 000 pund för då får du 40 000 pund för i dag.


Hur många vänder sig till dig med tips om skandaler?
– Ja, kanske är det runt 20 riktig bra tips per månad. Ibland går vi vidare med en berättelse, ibland inte. Det avgörande är att folk inte vill förhandla med tidningarna direkt, för de litar inte på dem.

Och de får mer betalt om de går via dig?
– Ja, de får bättre betalt men de har också större egen kontroll över vad som kommer ut i tidningen. Annars blir det lätt så att tidningarna skriver det de själva vill, och betalar bara en liten del av vad de blivit utlovade. De som har något att avslöja vänder sig till oss och ber om hjälp. Vi letar aldrig upp
människor och ber att få företräda dem. Men att förmedla skandaler har blivit tuffare. Nya lagar som ska skydda privatlivet gör att de som riskerar råka ut för en skandal vänder sig till advokater som tvingar fram ett föreläggande - super-injuction - i domstol som stoppar publicering.

– Det var inte politikerna som gav oss de här lagarna utan domarna. För domarna är inte rädda för medierna, men det är politikerna. De här lagarna ger de rika och berömda ett enormt skydd, förmodligen mycket mer skydd än de flesta av dem förtjänar.

De brittiska tabloiderna är kända för att gå långt. Har de börjat gå för långt in i folks privatliv och sängkammare?
– Ja, tveklöst. Kan man rättfärdiga det? Nej. En del av dessa historier som förekommer är berättigade att uppmärksamma. Att avslöja Gary Glitter som pedofil var rätt. Att avslöja ministrar som säger en sak i talarstolen och privat gör något helt annat är rätt.


– Men de sista två, tre åren har det ändrats med den nya lagen. Det finns en massa rika och mäktiga människor som kommer undan i dag på ett sätt som de inte borde. Så fort de hotas av ett avslöjande ordnar de fram ett föreläggande om stopp för publicering. Vanligt folk har inte råd att driva fram
sådana avgöranden. I en demokrati kan man inte ha lagar som bara gynnar de rika.

Kommer tabloiderna att överleva?
– Ska de överleva någonstans är det nog här. De är en del av vår tradition, men blir allt mindre intressanta för den yngre generationen. Risken är att de blir allt mer inriktade på sensationer, allt mindre intresserade av vad som är sant och bara styrs av vad som säljer tidningar. Men trots internet, Facebook, Twitter och annat klarar de sig anmärkningsvärt bra här hos oss britter jämfört med andra länder.
 

Fotnot: News of the world, tidningen The Suns motsvarighet på söndagar hade vid nedläggningen en
snittupplaga runt 2,8 miljoner ex, enligt mätningarna..