Lars Adaktusson. Foto: Andreas Elgstrand.

Många lyfte nog ögonbrynen ett snäpp när Lars Adaktusson, en av landets mest rutinerade journalister, i våras började som pr-rådgivare och partner på Kreab Gavin Anderson. Efter fem månader har han bestämt sig för att sluta:

– Min tanke var att runda av den journalistiska karriären, förklarar han. Det var bra och intressant på Kreab, men jag visste inte hur djupt journalistiken satt.

Lars Adaktusson har jobbat med journalistik sedan mitten av 1970-talet då har gick på journalisthögskolan i Göteborg. Via Radio Dalarna och Ekot kom han 1987 till Aktuellt, där han jobbade med Jan Scherman som inrikeschef.

– Janne var en lysande chef, vi var ett bra team och Aktuellt var ett urstarkt varumärke.

1990 startade TV4 och handplockade stjärnor som Scherman, Lars Weiss och Lennart Ekdal.

– Jag blev också erbjuden jobb på TV4, minns Lars Adaktusson. Men jag ville ut i världen och stannade på SVT.

1993 blev Lars Adaktusson korrespondent i Wien, men tillbringade mycket tid på krigets Balkan. Efter några år på hemmaplan blev han SVT:s USA-korre 1998.

2001 kom Adaktusson hem och startade Agenda som blev ett av SVT:s starkare varumärken. 2006 for Adaktusson åter ut som korrespondent, nu till Mellanöstern.

Men 2007 hoppade han överraskande av till MTG, som ville profilera TV8 med samhällsjournalistik. I stora reklamkampanjer lanserades Lars Adaktusson som frontman och gjorde sitt eget intervjuprogram.

Tittarsiffrorna blev inte så lysande som MTG-ledningen hoppades, oftast femsiffriga.

– Men, invänder Lars Adaktusson, folk har glömt att TV8 faktiskt gick med vinst för första gången 2008 med den nya samhällsprofilen.

Förra hösten lades Adaktussons program ner och han fick uppdraget att fila på ett nytt programformat med bredare profil. Han var inte bekväm med tanken och gjorde, enligt Resumés källor, ett avtal med ett ”gyllene handslag”. Han taxerades i fjol för en årsinkomst på 3,1 miljoner, men vill inte kommentera sina avtal.

Efter det knappa halvåret på Kreab startar Lars Adaktusson nu eget företag, Adaktusson Media AB:

– Jag tänker skriva, göra radio och tv och kombinera det med moderatorsuppdrag. Jag har några förslag ute som jag hoppas landar de närmaste veckorna.

Lars Adaktusson ska nu ställa makthavare till svars i nyhetsmagasinet Fokus.