Lars Adaktusson. Foto: Andreas Elgstrand.

Adaktusson bok "Världens bästa story".

Tanken att skriva en bok föddes när Lars Adaktusson under några år på TV8-tiden skrev kolumner i Svenska Dagbladet:

– Jag noterade att det blev stort gensvar när jag skrev om journalistik. Mediekritik har aldrig riktigt nått ut på bredden. Boken är ett försök att berätta hur vi i medierna resonerar och jobbar.

Ser du boken som ett inlägg i mediedebatten?
– Jag är ganska kritisk till mycket inom medierna. Visst görs det mycket bra, men det finns också en hel del som tål att diskuteras.

Du har ju tidigare kritiserat Janne Josefsson för sättet att jobba med dold kamera?
– Jag tycker att debatten om metoderna är viktiga att diskutera, eftersom journalister har så stort inflytande på samhällsdebatten.

Du är också personlig i avsnittet där du skriver att du fått hjälp att bearbeta ditt dåliga självförtroende?
– Visst är det pretentiöst att skriva om sig själv, men jag tror att det finns intresse av att veta hur enskilda journalister tänker och reagerar i svåra situationer. Det finns en bild av nyhetsjournalister som robotar, men så är det inte alls.

Men dåligt självförtroende är inte precis det man förknippar med Lars Adaktusson?
– Just den reaktionen har jag ofta fått när jag berättat om det. Därför tycker jag att det är viktigt att berätta. Och säga att det går att hantera och få hjälp med. Det är inget jag skäms för. Direktsändningar i tv är en extrem fokusering under kort tid och jag vet många som fått kämpa för att hålla masken i tuffa situationer.

Vad tror du att partiledarna har för bild av dig?
– Haha, oj, det vet jag inte. Jag har försökt ha en korrekt relation med dem och umgås inte med någon av dem privat. Man respekterar varann och att man har olika roller, sedan kan man ha en trevlig jargong.

Men i boken går du ganska hårt åt Göran Perssons sätt att vara?
– Jag tror att vi har en korrekt relation. Men det fanns delar i hans uppträdande som jag aldrig förstod, ett sätt att försöka så osäkerhet i sändningar när hans skulle vara med. Och hans omdömen om sina medarbetare var inte värdigt en person som fått förtroendet att leda landet.

Och i höstas ringde Göran Hägglund och erbjöd dig att bli partisekreterare i Kristdemokraterna?
– Det var flera partier som bytte partisekreterare då och jag skriver inte vilket det var. Men det var en informell sondering.

Men vem ringde?
– Det är inte min sak att berätta det.

Du verkar vara lite bitter över att TV8 inte fortsatte med de tunga samhällsprogrammen? – – Nej, inte bitter alls. Jag förstår mycket väl varför MTG gjorde som de gjorde. Det är mer ett  exempel på samhällsjournalistikens dilemma när inköpta serier är billigare och får fler tittare än egenproducerade samhällsprogram. TV8 fick hålla på med samhällsprogram länge.

Nu har du hoppat av som pr-konsult Kreab efter fem månader, vad ska du göra nu?
– Frilansa åt Fokus med makthavarintervjuer, göra radio och tv. Jag har fler uppdrag som kommer på plats i september.