Resumés Leif Holmkvist.

Jonas Bonniers favoritchef är nu chefredaktör och vd på DN, ordförande på Sydsvenskan och ordförande på DI. Plus lite styrelseuppdrag.

Men hon klarar säkert av det. DI kan hon utan och innan sedan hon var både chefredaktör och vd. Att ratta en vinstmaskin med en skicklig ledning är inte särskilt betungande.

Nu tar hon med sig sin annonsdirektör på DN, Henrik Stangel, som befordras till vd på DI. Han är en skicklig säljare och uppskattad chef som säkert kommer att lyckas bra på DI.

Mer intressant är att Stangel får ett övergripande ansvar för annonsförsäljningen på DN, DI och Sydsvenskan. Helt i linje med Jonas Bonniers centraliseringsfilosofi, men det är ingen lätt sak att skapa ett internt morgontidningspaket inom Bonnier. Samarbeten har inte varit tidningarnas starkaste gren och hur illa tvång funkar ser vi på digitalsidan, där all försäljning samlats i Bink.

Stangels plats på DN tas av Dan Morén, som i tolv år varit vd annonspaketet City och förtjänat en befordran.

Chefskarusellen inom Bonnier AB har varit en snackis i branschen hela våren. Men de har också ett bredare intresse genom att visa vart Jonas Bonnier vill ta koncernen.

På tv-sidan är Bonnier AB expansivt. Jan Schermans befordran till vice vd i Bonnier Broadcasting förebådar inte bara Torsten Larssons kommande pensionering, utan också en vilja att satsa. Scherman vill ha både geografisk expansion och vertikal integration. Casten Almqvist får släppa Business Press och bli TV4-chef.

På tidningssidan är Bonnier AB defensivt. DI:s utlandssatsningar har bromsats, Sydsvenskan var till salu och är nu stympad när Skånemedia sålts till Gota. Det var Stampen som byggde om landsortspressen medan Bonnier såg på.

Bonniers dagstidningar gick i flera år med stora förluster och City kostade nästan en miljard. Den som ska baxa upp tidningskärran på vägen igen är Gunilla Herlitz. Hon har börjat bra och är inte färdig än.

Stannar hon på DN då?

Jo, troligen några år till. Hon verkar trivas oförskämt bra. Och nu börjar det svårflörtade DN-folket så smått trivas med henne.