Patentkravet kommer endast ett par månader innan Facebook ska börsnoteras. Och enligt Financial Times ger detta Yahoo en förhandlingsfördel samt möjlighet att få till stånd en ägarandel i Facebook:
"Yahoo har ett ansvar till aktieägarna, anställda och andra intressenter att skydda sina immateriella rättigheter", meddelade Yahoo i ett uttalande.

Yahoo menar att det finns två vägar att gå. Antingen ingår man en uppgörelse med Facebook kring licensbiten, i annat fall är man tvungen att ta steget vidare för att: "skydda sina rättigheter".

Enligt Financial Times källor rör bråket cirka 10-20 patent som täcker alltifrån social networking till annonsering och personalisering av information.

Facebook har meddelat att man fått vetskap om det hela först i måndags och att man därför inte har haft tid att fullt ut utvärdera kraven från Yahoo.

Enligt Financial Times är bråk kring immateriella rättigheter något ganska nytt för Facebook, men det mesta pekar på att detta kan bli vanligare framöver eftersom Facebook endast äger 56 patent som skyddar bolagets rättigheter.

Facebook har dock skickat in 410 patentansökningar i USA enbart under de senaste 18 månaderna enligt M. Cam, vilket är en kapitalförvaltare med en rad webbolag i sin portfölj – bland annat Amazon.

Yahoo har tidigare bråkat med bolag inför deras börsnotering, bland annat Google i samband med dess börsnotering år 2004.

Yahoo hade köpte Overture, vilka utvecklar annonser för sökmotorer, och man lyckades övertala Google att betala 2,7 miljoner aktier för att få använda Overtures teknologi.

Enligt en person som är insatt i Yahoos verksamhet är dock inte de nya kraven på Facebook ett resultat av Facebooks stundande börsnotering, utan snarare en effekt av att Yahoos nye chef, Scott Thompson, försöker få full snurr på Yahoos verksamhet.