Foto: Riksdagen och Bosse Nilsson/Scanpix.
Thomas Östros är före detta närings- och utbildningsminister. Han har även varit biträdande finans- och skatteminister. Thomas Östros har också varit vice ordförande i Finansutskottet samt ekonomisk-politisk talesman för Socialdemokraterna fram till för ett år sedan.

Igår stod det klart att han lämnar politiken och blir vd för Svenska Bankföreningen.

Christian Clausen, ordförande i Bankföreningen tillika vd för Nordea, gav följande kommentar till utnämningen:
– Thomas Östros har en gedigen ekonomisk bakgrund samt lång och bred erfarenhet av finansmarknad, lagstiftning och samhällsliv, såväl nationellt som internationellt, säger han.

Dala-Demokratens chefredaktör tillika författaren Göran Greider går i taket över utnämningen:
– Jag gillar inte när steget är så kort att gå från politiken till näringslivet, utan det avspeglar högervridningen av arbetarrörelsen, säger han.

Han nämner bland annat att Mona Sahlins rådgivare Stefan Stern numera arbetar med friskolor, vilket även gäller Widar Andersson.

Han pekar också på ett klassiskt exempel med dåvarande näringsminister Björn Rosengren, som blev rådgivare åt Stenbecksfären:
– Jag hävdar att fram till efter att Ingvar Carlssons lämnade var otänkbart för s-politiker att börja jobba för högern, men här handlar det om en helt ny generation av sossar som står långt till höger, säger Göran Greider.

Han skämtar till det och menar att det inte är helt otänktbart att nuvarande S-ledaren Stefan Löfvén skulle kunna få jobb som ordförande för Svenskt Näringsliv i framtiden:
– Statsminister Fredrik Reinfeldt kallar näringslivet för ett särintresse, medan Stefan Löfvén det som en möjlig samarbetspartner. Han vill ju också värna om riskkapitalister och liknande, säger Göran Greider.

Miljöpartiet har varit inne på att det behövs karenstider för politiker som väljer att gå över till näringslivet, men i just Thomas Östros fall tror inte Göran Greider att sådana regler skulle spela någon större roll:
– Han harinte suttit i regeringsställning sedan år 2006 så han sitter nog inte inne med så mycket affärshemligheter. Han har däremot mycket nätverk och kontakter som han kan utnyttja, säger han.

Hur tror du det kommer sig att förändringens vindar har blåst efter Ingvar Carlssons tid som partiledare för S?
– Förutom högervridningen inom partiet kan en bidragande orsak vara att mycket av arbetarrörelsens verksamheter har monterats ned. Det märks inte minst av att folket på vänsterkanten inom socialdemokratin är rädda för att falla ur eftersom man inte har någonstans att ta väge, säger Göran Greider.

Han räknar kallt med att bankvärlden gör vågen om Stefan Löfvén skulle gå segrande ur valet år 2014:
– Då lär bankvärlden vara glad över att Thomas Östros sitter som vd för bankföreningen om man säger så, säger Göran Greider.