Kanalen skall fokusera på äventyr, teknik, historia och politik och blir ett komplement till föregångaren TV4 fakta. Produktionerna ska vara mer karaktärsdrivna än i systerkanalen och presenteras av internationella starka personligheter och programledare så som tidigare Monty Python-medlemmen Michael Pallin.

Utbudet i den nya kanalen kommer huvudsakligen från Storbritannien, Kanada, Australien, Frankrike och Danmark. Svenskproducerade program och filmer står för cirka 10 procent av utbudet.

Alla produktioner som visas i TV4 fakta XL kommer även finnas tillgängligt på TV4 Play.

 - TV4 Faktas XL:s program fokuserar på äventyr, teknik, historia och politik. TV4 Fakta är mer här och nu-berättelser från verkligheten om kriminalitet, mänskliga öden och medicin. Det har funnits en lucka i programutbudet som jag nu tycker att vi täcker upp med TV4 Fakta XL, säger Kajsa Stål , programchef för TV4 Fakta och TV4 Fakta XL.