Johan Pesson och Martin Schibbye har släppte efter att ha varit fängslade sedan förra sommaren.
Johan Pesson och Martin Schibbye har släppte efter att ha varit fängslade sedan förra sommaren.
Foto: Scanpix.
Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson finns med på den frigivningslista med 1 900 namn som den etiopiska regeringen presenterade under måndagen. 

− Jag är oerhört glad att Martin och Johan släpps fria efter 14 månader i etiopiskt fängelse. Jag hoppas att de kan återförenas med sina familjer så snart som möjligt, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i en kommentar.

− I denna stund så gläds vi med Martin och Johan och deras familjer. Vi hoppas på en snabb process tills de landar på svensk mark. Det är svårt att förställa sig hur det är att sitta fängslad under så lång tid och under de förhållandena som råder där, säger Lotta Shüllerqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser och Journalistförbundets fick in 1,7 miljoner kronor i sin insamling till förmån för Martin och Johans omkostnader.

– Vi vill tacka alla som skänkt pengar till insamlingen, vilket gjort det möjligt att bland annat bekosta Martin och Johans försvarsadvokater samt resor till Etiopien för Martin och Johans anhöriga.

TU:s vd Per Hultengård.

– Det är med stor lättnad vi tagit emot nyheten om Johans och Martins frigivning. Vi gläds idag naturligtvis med deras familjer och anhöriga, men gläds också för pressfriheten.