Sakine Madon på Newsmill.
Sakine Madon på Newsmill.
Den hätska tonen har blivit ett alltför stort problem.

– Efter terrordåden på Utöya har de flesta av oss som jobbar på medieredaktioner funderar över kommentarsfältens baksidor.När artikelkommentarerna är som bäst lyfter de debatten med andra perspektiv, ny kunskap och korrigeringar av fel. Dessvärre har de ofta även varit en plats för personpåhopp, hat och rena hot, meddelar Sakine Madon och Patrik Kronqvist.

De anser att det inte längre är moraliskty försvarbart att hålla debatten öppen.

– Även om kommentatorerna själva är juridiskt ansvariga för sina inlägg faller det moraliska ansvaret på Newsmill. Den som inte har resurser att ta hand om kommentarsfält bör heller inte hålla dem öppna.

– Därför stänger vi nu med omedelbar verkan möjligheten att kommentera artiklar på Newsmill. Istället koncentrerar vi våra resurser på att bredda och fördjupa samhällsdebatten genom de artiklar vi publicerar.

Framtiden för Newsmill är oviss. Debattsajten är nedläggningshotad. Nyligen slutade grundaren PM Nilsson och Newsmill går upp i Veckans Affärer.

Newsmill har tappat folk efterhand och har uppvisat för dålig lönsamhet. Sajten tappade en miljon kronor i fjol.