Viktor Barth-Kron.
Viktor Barth-Kron.
Foto: Andreas Rågsjö Thorell.
DN:s redaktionschef Åsa Tillberg har för Resumé dementerat Dagens Medias påstående om att DN infört ett förbud mot användandet av hen i stället för han eller hon i nyhets- eller reportagetexter. Hen får användas, om det är befogat, menar Åsa Tillberg. Men Dagens Media står på sig att det handlar om ett förbud.

Viktor Barth-Kron, skribent, kolumnist och På stan-redaktör på DN sågar Dagens Medias vinkling.

– Jag upplever det som vad det är, en språkpolicy från redaktör. Det är inget ovanligt på medier som sysslar med kvalitetssäkring. Enda skillnaden mellan den här rekommendationen och alla andra är att den av branschmedia bedömts ha potential att vålla indignation på och därmed dra klick från Twitter. Åtminstone om man vinklar den på ett visst sätt, säger Viktor Barth-Kron.

Dagens Medias chefredaktör Fredrik Svedjetun:

– Mejlet från DN:s redaktionschef till de underlydande går inte att tolka på något annat sätt än som ett förbud mot att använda "hen" för att ersätta "han" eller "hon" i nyhets- och reportagetexter.

– Jag tror inte att DN:s chefer hade räknat med att det här mejlet skulle läcka ut. Nu när det har gjort det så gör de allt för tona ner det hela, med god hjälp av sin Bonnier-syster Resumé.