Skärmdump från klippet som försvann från Youtube och Politikfakta.se
Skärmdump från klippet som försvann från Youtube och Politikfakta.se
På sajten Politikfakta.se återfanns i går ett drygt sex minuter långt klipp hämtat från youtube. Filmen är ett utdrag från SVT:s "Uppdrag Granskning" där programledaren Janne Josefsson intervjuar Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S).

Klippet försvann under måndagseftermiddagen sedan SVT Interaktiv kontaktat Youtube och bett sajten ta bort klippet.

– Det finns ingen generell citaträtt. Citaträtten har sitt ursprung i kulturkritiken där skribenten kunde få använda citat från lyrik för att framföra kritik. Citaten måste också ha ett syfte, säger SVT:s chefsjurist Henrik Grinbaum till Resumé och fortsätter:

– Ett klipp på över sex minuter kan aldrig vara skyddat av citaträtten. Du kan inte använda ett så pass omfattande material bara för att höja kvalitén på din egen produkt, vilket många tror. De kan inte luta sig mot citaträtten. Eftersom klippet är hämtat från Youtube är det direkt otillåtet, vilket många inte förstår. SVT lägger ibland upp klipp som tillåter inbäddning, så var det inte i det här fallet.

Thomas Porsaeus är strateg på SVT Interaktiv. En del av hans jobb går ut på att gå igenom upphovsrättsskyddat SVT-material som hamnat på villovägar på Internet. Han tar kontakt med Youtube i fall rörligt bildmaterial från SVT som är skyddat av upphovsrätten ligger på sajten.
– Det ligger en hel del på Youtube och det är ett sisyfosarbete att få bort allt. Filmerna dyker ofta upp igen. Användare blir upprörda när klipp försvinner och lägger snabbt upp klippen igen, säger Thomas Porsaeus.

Hur allvarligt är det här problemet för SVT?
– Vi använder oss av många olika upphovsrätter. När någon gör intrång i dem så är det inte alls bra. Det är direkt fel att tro att man kan göra så.