Elisabeth Ohlson Wallin
Elisabeth Ohlson Wallin
Foto: Resumé
I början av oktober publicerades bilden "Kungamiddagen" i den socialdemokratiska tidskriften "Tiden". Montaget är signerat konstnären Elisabeth Ohlson Wallin och skapade stor medial uppståndelse.

Montaget företsäller hovmedlemmar samt kungens vänner på en middag med Camilla Henemark liggandes som en matbricka på bordet.

Bilderna till montaget har Elisabeth Ohlson Wallin hämtat från bildbyrån Scanpix arkiv. Bildbyrån hade gett konstnären tillåtelse att "göra research", men i stället har hon använt bilderna i själva montaget.

Nu har montaget skapat ett upphovsrättsbråk mellan fotografer på den ena sidan och Socialdemokraterna och konstnären på den andra.

Den prisbelönta TV4-fotografen Dan Norrå uppmärksammade att hans bild fanns med i montaget. Problemet var att Elisabeth Ohlson Wallin inte hade bett om hans tillstånd.
– Hon får inte använda bilden på det sättet utan att fråga. Hon har heller inte angett vem som är fotograf och har dessutom manipulerat bilden, säger Dan Norrå till Expressen.

Dan Norrå menar att flera andra fotografer blivit förbannade och kräver nu skadestånd från Socialdemokraterna med hjälp av facket.
– Det är Socialdemokraterna som har ansvaret för hur bilderna har använts när de har tagits från dessa abonemmang hos bildbyrån, säger Olle Wilöf upphovsrättsjurist hos Journalistförbundet till Expressen.

"Kungamiddagen" har blivit en snackis. Det socialdemokratiska tidskriften Tiden har tagit vara på tillfället och säljer montaget som affisch. Detta kan förvärra skadeverkningarna för partiet och beloppet till fotograferna kan bli högre genom vidareförsäljningen enligt Expressen.

Tidens chefredaktör Daniel Suhonen är tagen på sängen över skadeståndsanspråken.
– Jag trodde att Elisabeth Ohlson Wallin hade gjort upp det här, säger han till Expressen.