Förvaltare Sara-Josefina Holby förklarar symboliken i bilden för överste Fredrik Bergman. Foto: Försvarsmakten.

Psyops (psychological operations) kallas pr-avdelningen när konsulterna har uniform. Svenska försvaret utbildar sina pr-proffs på ledningsregementet i Enköping. Sedan den 8 juli är tio av dem i Rimini i Italien och producerar kampanjer mot Khadaffi inom ramen för den svenska Libyeninsatsen.

– Det är en efterfrågad resurs och de var igång med sin första kampanj redan dagen efter att de kom till Italien, säger Johan Brolin som är pressansvarig för FL02, den svenska flyginsatsen från Sigonellabasen å Sicilien.

Syftet med kampanjerna är påverka libyerna och motverka de regimtrogna mediernas propaganda. Flygbladen fälls från kapslar under vingarna på ett jaktflygplan av F16-typ. Radiosändningarna sker från ett ombyggt transportplan av typen Herkules med lång operationstid.

– Vi har gjort flera kampanjer i samarbete med andra Natonationer, säger Sara-Josefina Holby som ingår i produktionsteamet till försvaret hemsida. Det är en häftig känsla att ta fram en produkt som trycks i över en miljon exemplar och sprids som ett regn från himlen.