Resume.se skrev i förra veckan om Ariels tävling Ariel Fashion Shoot. I måndags drog tävlingen, som direktsänds via Facebook och pågår under sex dagar, igång. Tävlingen går ut på att skjuta lingonsylt, chokladdryck och ketchup på kläder med hjälp av en fjärrstyrd industrirobot. Lyckas man träffa ett plagg så får man det tvättat och hemskickat på posten.

Resumés reklambloggare Nina Åkestam, till vardags copy på Wieden + Kennedy i New York, hyllade tidigare i veckan kampanjen i sin blogg.
– Den är superrelavant för produkten och samtidigt ny och engagerande. Att varumärket i det här fallet tillhör en kategori som i vanliga fall gör jättetråkig reklam gor det extra imponerande. Det hade varit bra om det hade varit reklam for ett hippt klädmärke. Att det är reklam for tvättmedel gör det fantastiskt, säger hon till Resume.se

Hon fortsätter:
– Jag har inte jättebra koll pa vad Ariel gör för reklam i övrigt, men risken är att reklamen i breda medier inte alls stämmer överens med attityden i den här kampanjen. Det ar ofta fallet med stora varumärken; man slänger in sånt här som "extragrejer" istället för att faktiskt förändra varumärket. Då blir jag besviken.

Nina Åkestam menar att hon skulle vilja veta mer om kläderna som används i kamapnjen.
– Jag tror att det hade gjort Ariel ännu mer nytta att ställa sig bredvid de designklädesvarumärken som man nu lite oklart påstår att man kan vinna.

Hur tycker du att kampanjen återkopplar till produkten?
– Utmärkt. Tvättmedel handlar om att tvätta kläder sa att de blir rena. Har tvättar man kläder som, förhoppningsvis, blir rena. Klappat och klart.

Når man den målgrupp som faktiskt köper tvättmedel?
– Alla vuxna människor köper väl tvättmedel? Problemet i den här kategorin är, skulle jag tro, att det är ett tråkigt köp med lag varumärkeslojalitet. Man köper det som är på erbjudande just den veckan man behöver nytt, om det är Ariel eller Via spelar ingen roll. Att bryta normen i en sån kategori och skapa någon form av åsikt om varumärket borde vara väldigt mycket värt.

Ariel är ett varumärke i Procter & Gamble-koncernen. Anna Rudels, kommunikationsansvarig på Procter & Gamble:
– Vi ville ha en kampanj som är konsumentengagerande. För Procteer & Gamble i Norden har vi också ett stort digitalt fokus.

Hur har responsen varit?
– Vi har fått väldigt positiv respons med över 10 000 likes på Facebook. Vi har sett att den har tagits emot som en väldigt innovativ kampanj. Den visar att det går att göra tvättmedelskampanjer som faktiskt är engagerande.
– Vi har sett kampanjen kommenterats bland bloggare. Även på Procter & Gamble internt har man tyckt att det är väldigt spännande att vi gör den här kampanjen.

Hittills har närmare 200 personer vunnit ett plagg, 14 av dessa designerplagg. Sammanlagt finns 1 000 plagg att vinna.

Bakom kampanjen står Saatchi & Saatchi, B-Reel. Atomgruppen. Mediebyrå är Mediacom och MSL står för pr-arbetet.