Igår, fredag, kunde resume.se berätta att Alliansfritt Sverige drar igång en större kampanj - Bestycka Gotland.

Kampanjen körs både i tidningar och på webben och kulminerar i Almedalen.

Kampanjen handlar bland annat om att Folkpartiet vill placera 5 000 man på Gotland och även ge alla gotlänningar i vapenför ålder möjlighet att gå igenom militärutbildning.

"Vi behöver heller inte förvränga dem, för att de är så verklighetsfrånvända i sig själva, och de drivs alltså av Sveriges vice statsminister", skrev Aliansfritt Sverige.

Nu ger Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson svar på tal. Enligt henne välkomnar partiet snarare kampanjen:
– Vi får fundera på om vi ska sponsra dem. Spontant verkar kampanjen få rejäl uppmärksamhet, säger hon.

Alliansfritt Sverige hänvisade bland annat till en artikel i Expressen i juli förra året där Jan Björklund varnade för ett framtida ryskt angrepp på Sverige och ville även ha en militärbrigad på 5 000 man på ön.

Nina Larsson är tydlig med att Folkpartiets förslag står fast:
– Vi har inte backat på den punkten. Vi tror att det är viktigt med ett försvar på Gotland eftersom det är en av de få riktigt strategiska punkter som vi har, säger hon.

Hon tycker att det finns all anledning för partiet att fundera över om man ska vara med och sponsra kampanjen då den lyfter fram partiets förslag:
– Vi tror på frihet och demokrati och vi är villiga att försvara detta. Det finns exempelvis tendenser i Ryssland som inte går i en demokratisk riktning även om man kanske inte sitter med några planer just nu på att invadera Gotland, säger Nina Larsson.

Vi har inte haft krig i Sverige på flera hundra år?
– Nej, det stämmer att det är väldigt länge sedan vi hade krig i Sverige. Men det är inte så länge sedan Sverige var nära att hamna i krig. Det skedde under andra världskriget, säger Nina Larsson.

Kriget slutade 1945. Vi talar nära 70 år. Det är väl ändå ganska länge sedan?
– Det finns säkert människor som inte tycker att vi ska ha något försvar, men historien har visat att människosläktet har en tendens att göra om sina misstag, säger Nina Larsson.

Alliansfritt Sverige pekar också på en rapport där ni även vill kärnvapenbestycka Gotland hur ser du på det?
– De har klippt en del. Vi hänvisar visserligen till att vi måste hantera att medlemsländer i Nato har kärnvapen, men vi tror att om vi går med i Nato så skulle vi precis som Norge kunna avtala om att det inte behöver förekomma några kärnvapen på vårt territorium, säger Nina Larsson.

Det är ju allmänt känt att man i lumpen talade om FI och menade hotet från ister i form av Ryssland?
– Man får komma ihåg att det förhöll sig annorlunda under det kalla kriget. Sedan förändrades Ryssland i en demokratisk riktning, men vi kan inte blunda för att det går åt fel håll där för närvarande, säger Nina Larsson.