Leyla Öfwerström (till vänster) under sin dag som vd.v Golin Harris.
Leyla Öfwerström (till vänster) under sin dag som vd.v Golin Harris.
I samband med Berghs-evenemanget Career Day i våras kom Golin Harris med ett udda erbjudande – byrån efterlyste en student som ville leda företaget för en dag, med full vd-lön.

Efter blixtintervjuer med 30 personer föll valet på Leyla Öfwerström. Den 9 maj gjorde hon entré på byrån som tillfällig boss – och det blev så lyckat att hon nu har anställts av pr-byrån.

– Leyla är morgondagens pr-stjärna personifierad. Hon utmärkte sig redan under Career Day på Berghs och fortsatte imponera under sin dag som vd. Hon har driv, jobbar bra under press och har en personlighet som väl kompletterar oss andra på GolinHarris, säger Sofia Heidenberg, vd för GolinHarris.

Leyla Öfwerström får titeln ”Associate Media Specialist”. Det innebär att hon bland annat kommer att jobba med GolinHarris verktyg för realtidskommunikation The Bridge, med fokus på digitala kanaler.

– Leyla har ett holistiskt kommunikationsperspektiv med ett starkt fokus på digitalisering och sociala medier. Vi är väldigt glada över att hon antog utmaningen som vd och nu är en del av GolinHarris, säger Sofia Heidenberg.

Leyla Öfwerström har en fil kand i Media- och Kommunikationsvetenskap från Stockholms Universitet. Hon har även läst statsvetenskap. Nyligen tog hon examen från Berghs där hon gick kursen i strategisk kommunikation och pr.


Leylas dagbok från den 9 maj 2012, då hon var vd på kommunikationsbyrån GolinHarris för en dag


07:00 ”Jag kliver upp. Äter frukost framför Nyhetsmorgon och lyssnar på Ekot. Funderar på klädsel och väljer en beige skjorta. Funderar lite till och byter till en svart istället. Känner ganska direkt att mina Converse-skor får stanna hemma idag. Jag tar ett par lite mer dressade istället. Känns mer i vd-stil.

08:30 Jag möter min assistent Karolina Åhlander och stiger in på kontoret. Har vid det här laget hunnit bli ordentligt nervös. Möts av en stor blombukett på mitt skrivbord och en lycka till-hälsning från Sofia Heidenberg, GolinHarris ordinarie vd. Känner mig lite lugnare. Tar en kaffe.

09:00 Håller morgonmöte med mina nya kollegor. Vi går igenom veckans och helgens framgångar och vad som är på gång för kommande vecka. Känner mig fortfarande nervös och hinkar i mig kaffe.

09:30 Går igenom GolinHarris bevakningsverktyg The Bridge tillsammans med mediespecialisten Anna Hansson, och försöker komma på bra utspel ur dagens nyhetsskörd. Fasiken vad kul det här är, tänker jag, och känner mig genast mer avslappnad.

10:00 Dagensstora utmaning. Dags för telefonmöte med GolinHarris europeiska vd:ar för att gå igenom budget, upphandlingar, rekryteringar och annat. De frågar om jag gett någon sparken än. Jag svarar att dagen är lång, så ingen går säker. Nervositeten släpper rejält när alla skrattar.

11:00 Jag, Sara Wretblad-Carreras, Cecilia Ericson, Sara Fransson och Peter Laurelli har möte och spånar idéer för en kunds räkning. Jag babblar på i vanlig ordning och har glömt att jag är ny på kontoret. Ingen verkar dock ha invändningar. Detkänns tryggt och bra.

12:00 Hela byrån går till Nero och äter lunch.

13:00 Jag och Peter Laurelli, Creative Director, har idémöte för en eventuell ny kund.

14:00 Jag har strategimöte med Mattias af Geijerstam, Johannes Arvidson-Persson och Peter Laurelli angående ett kunduppdrag. Vi går igenom processen vecka för vecka och vad som måste göras.

15:00 Får ett samtal av en kund som behöver hjälp med en eventuell kris. Min lugna attityd är förbi. Svetten lackar och jag försöker fokusera.

17:00 Andas ut efter att ha hjälpt kunden. Går igenom lite mejl och pratar med enjournalist från Vårt Kungsholmen som är nyfiken på hur min dag har varit.

17:30 Sofia Heidenberg kommer in på kontoret och överraskar med skumpa!

18:00 Jag tar med mig min stora blombukett och möter upp lite vänner på en cavabar. Jag andas ut och försöker förstå att dagen är över. Jag längtar tillbaka. Imorgon är jag student igen."