Foto: Pressbild.
Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko styr landet med järnhand och kallas ”Europas sista diktator”. I morse förudmjukades han då ett litet plan i gryningen flög in från grannlandet Litauen och släppte 1 000 nallebjörnar i små fallskärmar över Vitrysslands huvustad Minsk och diktatorns palats. Det uppger i alla fall Studio Total som dock blåst medier förr.

Studio Total uppger att vitrysk militär inte var på alerten då planet flög lågt för att inte synas på radarn. Operationen beskrivs som framgångsrik.

Flygningen är en del i Studio Totals kampanj för yttrandefrihet i Vitryssland, ”Ett land där människor regelbundet hotas, fängslas, torteras, ja till och med mördas för att ha kritiserat regimen”.

Kampanjen görs som stöd för grupper som Charter 97 och "Tell the truth" som också låg bakom den kampanj som inspirerade vår. Luftlandsättningen är helt bekostad av Studio Totals kunder.

Studio Total har tidigare uppmärksammats för bland annat Gudrun Schymans pengabränning i Almedalen och när de blåste internationella medier om en sexskola i Österrike.