Makarna Lars och Karin Hall säljer den svenska delen av sin världsberömda fotosamling.
Makarna Lars och Karin Hall säljer den svenska delen av sin världsberömda fotosamling.
Foto: Pressbild.
Förutom sin framgångsrika tid i reklam- och designbranschen är Lars Hall känd för sin mytomspunna fotosamling som han har ställt ut bland annat på Liljevalchs i Stockholm.

I slutet av 1970- och början av 1980-talet drev han det första kommersiella galleriet för fotografi, Camera obscura, i Gamla stan.

Makarna Lars och Karin Hall har nu valt att sälja den svenska delen av sin gigantiska samling, på Bukowskis Contemporary i Stockholm i november.

Bland annat säljs fotografier tagna av Christer Strömholm, Dawid, Mikael Jansson, Åke E:son Lindman, Lennart Olson och Hans Gedda är några av de namn vars fotografier säljs på Bukowskis Contemporary i november.

– Mitt samlande började på allvar i samband med att jag och Lennart Durehed öppnade Camera Obscura i Gamla Stan. Vi gjorde ju inte bara utställningar – man fick ju personliga relationer med alla konstnärerna, säger Lars Hall i ett pressmeddelande.

Den internationella delen som inte är till salu, innehåller världskända fotografier av Irving Penn, Eugene Atget, André Kertész, Karl Blossfeldt, Jacques-Henri Lartigue, Eadweard Muybridge med flera.

Om Lars Hall:
Reklamman, grundare av den framgångsrika reklambyrån Hall & Cederquist som senare köptes upp av en stor reklambyrå i New York, Young & Rubicam. Efter det bildade Lars Hall en designstudio med storkunder som FöreningsSparbanken , SJ och Elite Hotels.

Galleri Camera Obscura existerade 1977- 1984, där den första utställningen presenterade Irving Penn och följdes av ett hundratal utställningar med svenska och internationella fotografer.