Stefan Ström
Stefan Ström

UtopiaPeople är en frilansagentur verksamma inom film, TV och reklam. Bolaget startades 2007 av Stefan Ström och Hanna Kallin och har idag ett register på över 12.000 olika frilansare som är verksamma inom produktion och postproduktion. Man lanserar nu UtopiaBook, ett onlinebaserat bokningsverktyg där produktionsbolag, TV-kanaler, VFX-studios och reklambyråer själva kan söka i bolagets register. Ungefär 6000 av frilansarna finns utomlands

- Stora tv-produktioner som exempel är personalintensiva och innebär ofta snabba puckar. Det råder dessutom brist på vissa sorters kompetenser som tex Producenter, fotografer, inslagsproducenter och redigerare. I och med att vi gör vår databas sökbar kommer vi kanske inte lösa den bristen, men det blir betydligt enklare att själv hitta och boka rätt person och därmed en extremt mycket snabbare bemanningsprocess, säger Stefan Ström. 

Han hoppas att tjänsten ska kunna användas för att minska behovet av underleverantörer samt spara tid och administrativa moment. I och med att frilansarna är anknutna till databasen syns det när de är tillgängliga och kontraktsvillkor med mera är redan formulerade.

- Frilansandet har ökat enormt och som begåvad VFX artist eller colorist har du idag också en arbetsmarknad som är global. Med den här tjänsten så krymper vi avstånden och gör det också enklare att jobba i virtuella team. Det är dessutom en gratistjänst för frilansaren, säger Stefan Ström.

Bland UtiopiaPeoples kunder märks bland andra Mastiff, Acne och brittiska Smoke&Mirrors.