För sex år sedan inledde Göteborg International Film Festivals reklambyrå SCP arbetet med varumärkesstrategin "Release the dragon" som bygger på att ge festivalens draklogga liv.

– Varumärket Göteborg International Film Festival var tidigare en mosaik av uttryck. Vi föreslog en ny strategi där filmfestivalen ger draken ett enhetligt utseende och släpper den lös, därav begreppet “Release the dragon”. Draken är lite som festivalen själv; lekfull, social men extremt svår att ha i möblerade rum, säger Tommy Östberg, creative director på SCP.

Karl Svedung, marknadschef för filmfestivalen, menar att precis som att filmfestivalen i Berlin har sin björn och festivalen i Rotterdam sin tiger så har Göteborg sin drake.

– Festivalens logga ges liv och utvecklar varumärket med konsekvent koppling till draken. Intresset för följetongen kring drakens utveckling är stor, både bland publik, media och filmbransch. Första året presenterades draken som ett embryo. Vid förra årets festival följdes storyn upp med en ung, busig babydrake i korg. Nu kommer fortsättningen, säger Karl Svedung.

Vinjettfilmen för den 36:e Göteborg International Film Festival kommer att visas före alla filmer under nästa filmfestival. I den spelar Fares Fares hjälten ett nordiskt äventyr där han under en expedition möter en drake.

 
Ansvariga för produktionen är Milford Film & Animation som tagit in FLX 2.0 och againstallodds som medproducenter. För filmens regi står Fredrik Falck från FLX och till hans hjälp som medregissör Derek Picken från againstallodds.

– Det är inte varje dag man får klä ut folk och gå vilse i skogen med rökmaskiner och eldkastare, säger Derek Picken om inspelningen.

– När vi tog allra första bilden med Fares Fares på stranden kl 06.30 på morgonen första inspelningsdagen, då tänkte jag, "fan, det här kommer nog bli något!". Det var en härlig känsla, fortsätter Fredrik Falck.

Förutom Fares Fares, gör även skådespelarna Peter Eggers, Anna Åström och Alexander Stocks stora roller i vinjettfilmen.
 
Filmen kommer att vara klar i december och kommer sedan att visas under filmfestivalen som äger rum 25 januari - 4 februari nästa år.