Old Milwaukee i Stockholm.
Old Milwaukee i Stockholm.
Old Milwaukees skruvade reklamfilmer med Will Ferrell i huvudrollen har fått en stor spridning under det senaste året. Produktionen är medvetet lågbudget och de har enbart sänts på lokala tv-stationer i USA. Den stora publiken har filmerna nått genom att människor har lagt upp dem på Youtube, vilket även är fallet med de nya filmer som har spelats in i Stockholm.

Det råder ett visst hemlighetsmakeri kring Old Milwaukees reklamkoncept. Will Ferrell har själv påstått att han bara ställer upp frivilligt eftersom han tycker om ölmärket så mycket.
– I just love Old Milwaukee. That's my official answer, har han tidigare sagt.

När han nu dyker upp i den svenska huvudstaden har regissören Philip Berger varit med på ett hörn. Även han är till viss del förtegen om detaljerna.
– Ja, jag var med i produktionen här Stockholm, säger han utan att vilja gå in på inspelningarna ytterligare.

Under helgen har den nya kampanjen fått genomslag i amerikansk media, men det är först nu som den uppmärksammas i Sverige. Philip Berger tycker det är intressant hur något sprids från Sverige till USA, och sedan tillbaka hit.
– Filmerna är mer etablerade i USA. Men Sverige är en trend där och nämns mycket i media. Will Ferrell själv har hjälpt till mycket med det också, säger han.

Old Milwaukee-filmerna sändes, precis som i USA, endast lokalt i Sverige. De gick ett fåtal gånger på TV3 i Uppsala, Linköping och Norrköping. Bryggeriet som ligger bakom varumärket är Pabst, och i dagsläget säljs deras öl "Blue Ribbon" på Systembolaget. Men Old Milwaukee finns alltså inte på den svenska marknaden.
– Det är en jätterolig grej, säger Philip Berger.

Kommer den att börja säljas i Sverige?
– Det kanske kan ske i framtiden, men ingen vet. Meningen med filmerna var att de skulle spridas viralt från ett annat land till USA.

Här är några av de tidigare filmerna: