Foto: Pressbild.
Peter Liljestrand är aktuell med nya investeringar genom Medge Consulting.

Han ska dra igång sporträttigheter kring e-sport – finalen i strategispelet Dota 2 lockade en miljon tittare över världen.
– Det är en tittarsiffra som tv-bolag drömmer och tyder på att det här inte är någon fluga, det är ett fenomen som kan liknas vid vilken elitsport som helst, säger Peter Liljestrand till DI.

Han drar igång e-portalen med spelcentrumet Inferno online och tjänsten introduceras efter årsskiftet. Här ska spelare kunna tävla i World of warcraft, Counter-strike, League och Legends och Dota 2.
– Det som är unikt är att serien är öppen för såväl proffs som amatörer, säger Peter Liljestrand till DI.

Han berättar också att man erbjuder en prispott på en miljon kronor.
Peter Liljestrand menar att just oberoendet gör satsningen extra spännande:
– Det finns andra ligor och turneringar som har betydligt högre prispengar, men de är alla finansierade av spelbolag. Det var fallet när det svenska laget Alliance vann Dota 2-finalen i Seattle och blev cirka 18 miljoner rikare på kuppen, säger han till DI.

Peter Liljestrand tror att e-sport kan utvecklas på samma sätt som traditionella sporter. SVT och MTG-ägda TV6 har exempelvis redan börjat direktsända vissa matcher.

Det förs också diskussioner om när e-sport kan bli en officiell OS-sport:
– Jag tror inte att det är så nära förestående, men man vet aldrig, säger Peter Liljestrand i en kommentar.

Resumé kunde i mitten på maj förra året berätta att Medge Consultings ägare Peter Liljestrand och Timothy Smart fick hundratals miljoner kronor när man snuvade Canal Plus på Premier League-rättigheterna – här bör betonas att Medge anlitade underkonsulter som skulle ha sin del av kakan.

Peter Liljestrand har en bakgrund som sportchef på Canal Plus, men fick sparken och han kunde inte låta bli att gotta sig över affären i DI.

”Det orsakade en enorm rockad på tv-marknaden och fick konsekvenserna att Canal Plus  förlorade många tittare…”