Anton Abele. Foto: NICKLAS THEGESTRÖM / SCANPIX.

Anton Abele har iklätt sig rollen som samhällets beskyddare mot våldet. Nu går han ut och ger sin syn på näthatet. Hans åsikt är att de sociala medier-aktörerna bör ta ett större ansvar för att stävja problemet.

”Många företag som har bloggavdelningar hävdar att de har fungerande system som verkar mot näthat, men detta verkar vara mer prat än verklighet. Mer måste göras!” uppmanar han i sin debattartikel.

I samma text passar han på att berätta om sina egna erfarenheter av att bli påhoppad på nätet. Hans personvalskampanj på Youtube blev exempelvis rejält hånad och Anton Abele valde sedermera att plocka ner filmerna från nätet.

”Jag själv är en av de drabbade. Dagligen möts jag av kränkande kommentarer, förtal och hot. Twittermaffian som jag kallar dem hårdbevakar mig, vantolkar allt jag säger samt gör sig roliga över mitt utseende. Men deras försök att knäcka mig är förgäves – jag bjuder på det” skriver han i Expressen.

Anton Abeles förslag för att få bukt med problemet är att samhället som helhet måste ta sitt ansvar för att behålla friheten på nätet.