Fråga:

Hejsan, äger ett produktionsbolag som gjorde en reklamfilm i våras. Nu har bolaget tagit filmen klippt om den och gjort en hel ny höstkampanj, bytt ut text etc. Jag tycker att vi äger materialet och om detta material skall användas i en ny kampanj så borde vi få ersättning? Svaret jag fick är detta "Vi har såklart visningsrätten till materialet. Det har vi alltid. TV-spoten är omklippt så då är det inga problem." Stämmer det? Kan dom bara klippa om filmen och visa den både på TV och på nätet utan vårat godkännande?

Svar:

Normalt krävs det en uttrycklig överenskommelse för att få klippa om en film som man köpt visningsrätt till. Det kan också av avtalet framgå att det är underförstått att kunden har rätt att klippa om filmen. Bedömningen kan vara svår att göra själv så jag rekommenderar dig att kontakta en jurist.