Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Annonssamarbete

Älska arbetsgivarlivet

Kollektivavtalad tjänstepension – varför då?

Publicerad: 18 oktober 2021, 12:27

Frågan innehåller egentligen två olika frågor: Varför ska arbetsgivaren erbjuda tjänstepension och varför ska den vara kollektivavtalad? Fredrik Mandelin, pensions- och försäkringsexpert på Fremia, har svaren.


Låt oss börja med den första – varför tjänstepension?

* Ur ett medarbetarperspektiv kan man svara att ålderdomen annars blir ganska knaper. 

* Ur ett arbetsgivarperspektiv kan man svara att det ofta kan vara en förutsättning för att kunna rekrytera och

* Ur ett systemperspektiv kan man svara att nio av tio svenska arbetstagare tjänar in tjänstepension – det är en väldigt stark norm på arbetsmarknaden.

Men kan man då inte i stället använda det ekonomiska utrymmet som utebliven tjänstepension ger, höja lönerna och sedan låta varje medarbetare själv bestämma hur mycket hen vill sätta av till försörjning på sin ålderdom? Fritt, individanpassat och bra – inte sant? 

Ett motargument mot den inställningen är att människor inte funkar så. Det visar till exempel den beteendeekonomiska forskning som gav psykologen Daniel Kahneman (han med boken Tänka, snabbt och långsamt) ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2002: Människor klarar generellt sett inte av att fatta rimliga beslut för egen del med den beslutshorisonten. Den där friheten blir alltså statistiskt sett en frihet att ställa till det för sig själv genom mindre rationella beslut.

Dessutom brukar det i verkligheten vara svårt att se den där löneskillnaden mellan arbetsgivare som erbjuder tjänstepension och sådana som inte gör det. Den där teoretiska konstruktionen om högre lön brukar liksom inte hitta hela vägen från ritbordet via lönekuvertet och in på olika konton. 

Många arbetsgivare inom kommunikationssektorn erbjuder redan tjänstepension i någon form. Men över då till den andra huvudfrågan: 

Varför ska tjänstepensionen vara kollektivavtalad? 

Även här finns det flera goda skäl. För en arbetsgivare kan ett viktigt skäl vara att den kollektivavtalade tjänstepensionen med tillhörande försäkringar är heltäckande och kvalitetssäkrad. Som arbetsgivare kan man vara trygg med att det är en bra lösning, och sedan lägga sin tid på annat. 

Den som istället väljer att handla upp sin egen tjänstepensionsplan, måste antingen själv göra ett stort jobb med att sätta sig in i försäkringsvillkor, avgiftsstrukturer, livslängdsantaganden, hälsokrav, prognosräntor med mera, eller överlåta det till någon annan, som har intresse av att sälja vissa typer av försäkringar och såklart ska ha betalt för sitt jobb, av någon. 

Det finns också goda skäl att hävda att den kollektivavtalade tjänstepensionen är en överlägsen produkt. Genom stordriftsfördelar är den unikt kostnadseffektiv. Det innebär att för varje krona som arbetsgivaren sätter av, blir det mer tjänstepension i de kollektivavtalade systemen, tack vare lägre avgifter. 

En annan fördel med de kollektivavtalade lösningarna är att man tack vare att så många är försäkrade, kan ha lägre trösklar in i försäkringsskyddets värme: Det behövs inga krångliga hälsodeklarationer som riskerar att stänga ute till exempel medarbetare med kroniska sjukdomar. Är du arbetsför, kan du omfattas av kollektivavtalad pension och försäkring. 

Utvärdera minst vart tredje år 

De flesta arbetsgivare ser över den lösning man har vart annat eller vart tredje år. Ett bra sätt är att göra en kartläggning över vad ni har idag och se om det finns alternativ som är bättre både för medarbetarna och företaget. Att veta att man har bra villkor ger en attraktionskraft och en fördel vid rekrytering till exempel. 

Om du vill ha hjälp med en kartläggning eller veta mer är du välkommen att höra av dig till oss på hej@byracoachen.se eller direkt till mig på fredrik.mandelin@fremia.se.

Läs även
Det nya normala: Här är 6 tips för din arbetsplats
Klart vi ska prata pengar med kreatörer
Hybridarbetsplatsen: Två övningar för att lyckas 

Dela artikeln:

Artikeln var ett annonssamarbete


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.