Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Annonssamarbete

Älska arbetsgivarlivet

Vad vinner jag på att vara med i en arbetsgivarorganisation?

Publicerad: 26 oktober 2021, 10:07

Det finns flera vägar till kollektivavtal för den som så önskar. Det vanligaste, och enklaste, är att arbetsgivaren går med i en arbetsgivarorganisation och på så vis börjar omfattas av kollektivavtal. Men det är också möjligt för en enskild arbetsgivare att teckna kollektivavtal direkt med ett fackförbund.


Att som arbetsgivare teckna kollektivavtal direkt med ett fackförbund har några nackdelar:

* Förhandla om avtalet själv
En nackdel som man kanske inte tänker på när avtalet tecknas, är att det ju måste underhållas: Omvärlden förändras, vad som är typiskt och normalt på arbetsmarknaden ändras över tid. Arbetsrättslig lagstiftning utvecklas, och socialförsäkringen är sig sällan helt lik. Allt det här måste kollektivavtalet löpande anpassas till.

Om man är medlem i en arbetsgivarorganisation, har man ett ständigt uppdaterat kollektivavtal, eftersom arbetsgivarorganisationen och fackförbunden gemensamt ser över kollektivavtalen med jämna mellanrum. Det är det som är den huvudsakliga aktiviteten under den lite mystiska rubriken ”avtalsrörelse”. Den arbetsgivare som i stället har tecknat kollektivavtal direkt med ett fackförbund, måste själv sätta sig ner och förhandla om avtalet när omvärlden ändrar sig. Eller leva med ett kollektivavtal som är omodernt och kanske rentav bryter mot gällande lagstiftning. Det senare är vanligare än vad man kan tro.

* Betala mer få mindre

En annan, väldigt tydlig nackdel med att teckna kollektivavtal direkt med ett fackförbund, är att man betalar mer men får mindre för pengarna. Det här beror på att man som arbetsgivare måste betala en särskild avgift till den kollektivavtalade omställningsorganisationen om man har kollektivavtal utan att vara med i en arbetsgivarorganisation.

Om vi tar exemplet TRR, som är den största omställningsorganisationen för tjänstemän, är den extra avgiften 0,4 % av lönesumman. För en arbetsgivare med en årslönesumma på fem miljoner, motsvarar det 20 000 kronor.

Samtidigt hade den arbetsgivaren kunnat gå med i Fremia, och då fått en medlemsavgift på cirka 14 000 kronor inklusive moms, få samma försäkringsskydd vid omställning, och dessutom få tillgång till Fremias medlemsservice i form av rådgivning, kurser, stöd vid förhandlingar och tvister med mera, med mera.

Vilka är då fördelarna med att teckna kollektivavtal direkt med ett fackförbund, frågar sig kanske någon nu?

Egentligen inga, faktiskt, om man inte tycker att det är våldsamt irriterande att få arbetsgivarorganisationens nyhetsbrev några gånger om året. Så pass irriterande att man hellre betalar 6 000 kronor extra per år och köper sin arbetsrättsliga expertkompetens per timme av en juristbyrå på stan. Men valet är fritt.

Har du frågor eller är nyfiken? Hör av dig!

Vi hjälper dig gärna med en konkret kartläggning där det framgår hur ert nuläge ser ut och vilka möjligheter som finns för er att ta del av fördelarna med ett medlemskap i en arbetsgivarorganisation.

Vi är bara ett mail bort, hej@byracoachen.se – eller direkt till mig på fredrik.mandelin@fremia.se.

Läs även
Kollektivavtalad tjänstepension – varför då?
Det nya normala: Här är 6 tips för din arbetsplats
Klart vi ska prata pengar med kreatörer
Hybridarbetsplatsen: Två övningar för att lyckas 

Dela artikeln:

Artikeln var ett annonssamarbete


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.