torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Annonsörer

Google riktar sökningar om aborter till anti abort-grupper

Publicerad: 27 februari 2023, 13:56

Google.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Personer som söker rådgivning om aborter exponeras för annonser från anti abort-grupper. Det visar en granskning som brittiska Observer har gjort.

Ämnen i artikeln:

GoogleAnnonsörerSökordsmarknadsföringNyheter

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@resume.se


Kvinnor som söker råd kring aborter dirigeras genom annonser på Google till graviditetsrådgivning som styrs av anti-abortorganisationer Det skriver The Guardian som hänvisar till en granskning gjord av tidningen Observer.

Googles annonser är designade att se ut som riktiga sökträffar är visar till synes genuina resultat för personer som söker på ord och begrepp relaterade till graviditet och abort, skriver tidningen.

117 av 251 annonser som visades när man sökte på ”NHS abortion advice”, ”confidential abortion support” och ”pregnant teenager help” gick till grupper som är emot abort. Fynden skapar en oro för att kvinnor som söker medicinska råd kring aborter istället får partiskt innehåll av anti abort-grupper. En organisation inom sexuell hälsa kallar annonseringen för ”uppenbart omoralisk”.

I ett uttalande skriver Google:

”Vi vet att personer använder Google för att få leta efter information de kan lita på och vi vill erbjuda en säker och transparent upplevelse. När det kommer till abort-relaterade annonser kräver vi ytterligare ett lager av transparens så att personer som söker information vet vilka tjänster en annonsör erbjuder. Alla organisationer som vill rikta annonser relaterade till aborter måste genomgå våran certifikations-process och tydligt ange om de erbjuder abort eller inte.”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev