måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Annonsörer

Reklamombudsmannen fäller Hanna Hedlund och Taxi Stockholm för smygreklam

Publicerad: 19 september 2023, 12:57

Hanna Hedlund, Taxi Stockholm och tre andra annonsörer har fällts av Reklamombudsmannen. Bland annat har OKQ8 varit vilseledande i sin reklam för biltvätt.

Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenTaxi StockholmOKQ8Reklam

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Hanna Hedlund och Taxi Stockholm fälls av Reklamombudsmannen för bristande reklammärkning. I ett inlägg på Instagram gör Hanna Hedlund reklam för bolaget, men hade vid tillfället inte tydligt märkt inlägget som reklam, utan endast skrivit en hashtag i slutet av inlägget.

Enligt Taxi Stockholm så var detta på grund av ett glapp i kommunikation, och inlägget uppdaterades för att tydligt markeras som ett betalt samarbete. Reklamombudsmannen gör dock bedömningen utifrån inläggets utformning vid anmälan, och menar att märkningen i slutet inte kan anses vara tillräcklig. Att inlägget i efterhand har redigerats gör inte överträdelsen försvarlig.

Bollnäs Bilvård fälls av Reklamombudsmannen efter att en person anmält ett inlägg på Facebook. I inlägget skriver Bollnäs Bilvård om ett antal produkter och beskriver dessa som Sveriges bästa, något som anmälaren menar är vilseledande. Bollnäs Bilvård menar att man inte har lovat att produkterna är Sveriges bästa. Bolaget liknar det vid Max slogan ”Sveriges godaste hamburgare”. I efterhand har dock annonsören ändrat formuleringen till ”Sveriges bästa rengöring enligt oss”.

RO bedömer dock att genomsnittskonsumenten troligen uppfattar att produkterna är Sveriges bästa, och eftersom man inte kunnat belägga detta så är reklamen vilseledande.

OKQ8 fälls för vilseledande marknadsföring efter en reklam för biltvätt. I reklamen skriver OKQ8 att den mobila biltvätten är miljvänlig, har låg vattenförbrukning och minimal användning av kemikalier. Dock specificerar inte annonsören mängden vatten eller kemikalier.

OKQ8 håller i sitt svar med om att informationen inte varit tillräckligt tydlig och säger att de redan vidtagit åtgärder och kommer göra en översyn. Reklam fälls ändå, eftersom rättelser i efterhand inte gör överträdelser försvarlig, skriver RO.

Onlineläkaren Medicheck fälls för reklam som är utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar. I annonsen syns en bild på en läkare med texten ”Hos oss får du hjälp av en specialist direkt utan omvägar” och ”Träffa Athanasios, allmänspecialist och sköldkörtelspecialist”.

Enligt anmälaren är det tveksamt om en riktig specialist på sköldkörteln kan kallas någonting annat än endokrinologspecialist, vilket är den yrkesmässiga titeln. Läkaren i fråga har inriktningen allmänmedicin, skriver Medicheck i sitt yttrande, och man har efter anmälan tagit ner reklamen.

Reklamombudsmannen påpekar att Läkarförbundets regler dikterar att man i marknadsföring av läkarverksamhet bara får använda specialitetsbeteckningar som finns i Socialstyrelsens register. Sköldkörtelspecialist finns inte där, varför Medicheck fälls med grund i första artikeln i ICC. Där är bestämmelsen att marknadskommunikation ska utformas med känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar, och vara förenlig med vad som inom näringslivet uppfattas vara god affärsed. Det har alltså inte denna annons varit.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev