söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Annonsörer

Sheins pr-satsning kritiseras: ”Hur kan du se dig själv i spegeln”

Publicerad: 26 juni 2023, 09:32

Flera influencers bjöds in till Sheins ”innovationsfabrik” - en pr-kampanj som nu kritiseras på sociala medier.

Ett gäng influencers bjöds in till en av Sheins fabriker för att se verksamheten. Kritiken flödar på sociala medier.

Ämnen i artikeln:

SheinVarumärkeVarumärkenModeMarknadsföringInfluencerInfluencers

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Shein är en av världens största och snabbaste fast fashion-företag. Bolaget är kinesiskt och kan sägas vara upphovsman till begreppet ”micro-trend”. Förutom den stora påverkan som Sheins kläder och produktionstakt har på miljön har mycket kritik riktats mot arbetarnas villkor. En anledning till Sheins stora framgång är bland annat rabattkoder och stor hajp på sociala medier, där Shein-hauls blivit till en egen trend.

LÄS MER: Shein gör kunderna beroende – här är verktygen

Nu har Shein tagit till en liknande strategi för att putsa sitt rykte. I förra veckan släppte ett antal influencers videor där de fått göra studiebesök på en av Sheins fabriker, men budskapet att ryktesspridningen kring bolaget inte alls stämmer.

– Min största insikt från den här resan är att vara en självständig tänkare, leta efter fakta och se världen med mina egna två ögon. Det finns ett narrativ som vi matas med i USA, säger en av profilerna, Dani Carbinaro, i en Instagram-video.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Instagram är blockerad under “Visa våra partners”.

Influencerkollegan Destene Sudduth säger liknande saker.

— Jag har, som många andra, hört mycket felaktig information. Jag trodde fabriken skulle vara fylld med folk som arbetade, men blev positivt överraskad. De svettades inte ens, säger hon i en video, en referens till begreppet sweatshop.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Instagram är blockerad under “Visa våra partners”.

Efter resan har flera av de som deltog svarat på frågor om företaget och påstått att de är en av de mest hållbara bolagen inom fast fashion, både socialt och miljömässigt.

På sociala medier har många kritiserat Shein och de influencers som åkte på resan. Bland annat för att greenwasha men också att spela ner anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter gällande arbetsvillkoren. Totalt har företaget kontrakt med 6 000 fabriker, varav resan gick till endast en.

På sociala medier som Tiktok och Instagram flödar kritiken.

”Girlbossing in the sweatshop”, skriver en användare. ”Älskar kläder med PFAS!”, skriver en annan. Andra ifrågasätter hur mycket de fått betalt för att göra reklam för Shein.

”Jag vet inte hur hon kan se sig själv i spegeln samtidigt som hon får betalt för att ljuga för Shein”, och ”Du är inte en undersökande journalist. Du är en marionett för ett företag som aktivt förstör vår planet och utnyttjar utsatta och sårbara arbetare”, skriver två andra användare.

Shein

• Kinesiskt klädbolag som fullkomligt exploderat i popularitet, bland annat tack vare sociala medier och extremt låga priser.

• Uppskattningsvis lanseras 10 000 nya produkter dagligen, i jämförelse med Zara som har omkring 2 000 nya plagg per månad.

Channel 4 gjorde en djupdykande dokumentär med hjälp av en kinesisk journalist som jobbade undercover för en av Sheins fabriker. Även Public Eye har granskat Shein.

• Arbetsvillkoren består bland annat av 17-timmar långa arbetspass, en ledig dag i månaden, och avdrag på lönen vid långsam produktion. Dessutom finns det uppgifter om att arbetarna regelbundet andas in giftiga ångor vid klädproduktionen.
• Shein använder också, enligt Bloomberg, bomull från Xinjiang-regionen, där rapporter visat att minoritetsgruppen Uigurer tvingas arbeta under slavliknande förhållanden.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev