tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Annonsörer

Siffrorna som visar nedgången på den globala reklammarknaden

Publicerad: 30 mars 2020, 09:49

Utomhusannonseringen är den mediekanal som förväntas drabbas hårdast när människor ombeds stanna hemma.

Enligt prognoser från WARC och IAB förväntas FMCG klara sig bättre och hålla i sina medieinvesteringar under coronakrisen. På mediesidan förväntas digitala medier att bromsa investeringstappet bättre än traditionella medier.

Ämnen i artikeln:

WarcIABMedieinvesteringar

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Den förra finanskrisen 2008-2009 innebar att reklammarknaden tappade 60.5 miljarder dollar i intäkter och det tog åtta år för marknaden att återhämta sig. Med tanke på osäkerhetsfaktorerna kring coronaviruset och dess konsekvenser för ekonomin ser det naturligtvis dystert ut när de ledande bolagen i branschen ska beräkna hur affärerna ser ut under de kommande månaderna.

Enligt en färsk undersökning från 400 reklamköpare i USA som Forbes har tagit del av förväntar sig tre fjärdedelar (74 procent) att coronakrisens ekonomiska effekter kommer att vara värre än finanskrisen för drygt tio år sedan. 46 procent av respondenterna i samma undersökning hade nedjusterat medieinvesteringarna för 2020

En lågkonjunktur kommer sannolikt att slå mot reklamindustrin under första halvan av 2020. Precis som de tidiga tendenserna i Sverige gjort gällande förväntas FMCG-varumärken, som investerade 97,2 miljarder dollar i marknadsföring under 2019 att klara coronakrisen bättre än andra sektorer enligt WARC trendrapport kring COVID 19 och reklammarknaden. Under förra finanskrisen tappade exempelvis livsmedelsföretagen 1-2 procent i Storbritannien som helhet när den totala marknaden minskade med 12 procent.

FMCG, som alltså är den sektor där medieinvesteringarna inte förväntas minska i samma utstäckning, står i dag för 15,6 procent av de globala medieinvesteringarna (97,2 miljarder dollar). 55.8%  av budgeten investeras i digitala medier

The Purchasing Managers' Index (PMI) - en månatlig undersökning över handeln med svar från inköpschefer världen över visade historiskt svaga siffror i februari och mars på alla marknader. Värst var utvecklingen i Kina och för Euro-länderna där index sjunkit till 26,5 respektive 28,4 och då indikerar siffror under 50 en negång på marknaden.

RTL, Europas största tv-bolag säger att coronviruset slagit håry mot reklamaffären. Likaså NBC i USA och ITV i Storbritannien. I synnerhet är det reseindustrin som dragit tillbaka sin medienärvaro.

Flera andra företag i branschen har nu börjat kommunicera prognoser på global nivå:
• Utomhusbolaget JCDecaux spår en tioprocentig nedgång till följd av coronaviruset
• Den kinesiska söktjänsten Baidu säger att dippen blev 18 procent under Q1.
• IPG Mediabrands reviderade sin prognos över de amerikanska medieinvesteringarna till en negativ tillväxt på -2,8 procent i förra veckan.

Mediebolagens annonsaffär har snabbt blivit hårt drabbade av coronavirusets utbredning. I förra veckan rapporterade Buzzfeed hur stora mediehus som New York Times, CNN, Washington Post och USA Today rapporterar om pandemin samtidigt som annonsörerna inte vill synas sida vid sida med de svarta rubrikerna.
Siffror från Integral Ad Science visade att Coronaviruset nyligen passerade Donald Trump som det mest blockerade nyckelordet i deras system.

Precis som i tidiga svenska analyser över corona beräknas digitala medier klara sig bättre än andra kanaler. Men det handlar fortfarande om en kraftig nedgång enligt IAB:s siffror för den amerikanska marknaden beräknas investeringarna i digitala medier att minska med 33 procent mellan mars och juni. Motsvarande svacka för traditionella medier ligger på 39 procent.

Enligt IAB:s siffror är det utomhusreklamen som förväntas genomlida den största nedgången under 2020, med en minskning på hela 51 procent under perioden mars-april och 41 procent maj-juni.

Andra nyckeltal från studien nedan:

• 63 procent planerar att ändra budskap.
• 17 procent har inte bestämt
• 41 procent säger att de kommer att öka den syftesdrivna marknadsföringen
• 38 procent färväntas öka de riktade insatserna
• 67 procent säger att de ännu inte har gjort några förändringar inför andra halvan av 2020.

Siffror från Kantar i förra veckan visade samtidigt att konsumenter förväntar sig att företag tar hand om sina anställda och inte ser marknadsföringen som ett stort problem.


Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev