Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Annonsörer

Storannonsörerna stoppade sina tv-kampanjer när kongressen stormades

Publicerad: 7 januari 2021, 09:12

När de amerikanska tv-kanalerna rapporterar om kuppförsöket i Washington väljer flera stora annonsörer att trycka på stoppknappen. Samtidigt har Facebook, Twitter och Youtube blockerat Donald Trumps budskap om valfusk.


Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Under onsdagen stormade upprörda Trump-anhängare Capitolium och skapade kaos i Washington. Fyra personer rapporteras ha dött till följd av händelserna, en av dem har skjutits av polis.

Twitter tog beslutet att stänga av Donald Trumps konto i 12 timmar sedan USA:s president har publicerat flera inlägg med budskapet att han vann det amerikanska valet. Han har också uppmanat sina anhängare att inte acceptera resultatet. Twitter kräver att Donald Trump raderar de aktuella inläggen, eftersom de bryter mot plattformens policy, om de ska låsa upp kontot igen. 

En film där Donald Trump återigen hävdar valfusk inför sina anhängare har plockats bort av Twitter, Facebook och Youtube. Facebook har valt att stoppa alla nya inlägg från presidenten under de kommande 24 timmarna, eftersom Donald Trump anses ha brutit mot policyn på plattformen. 

Till följd av kuppförsöket i Washington har flera stora annonsörer pausat sina tv-kampanjer för att undvika att deras reklamfilmer kopplas samman med scenerna som visas nyhetshändelserna.

Enligt källor till Business Insider ska flera annonsörer ha hanterat händelseutvecklingen på motsvarande sätt i sociala medier och på nyhetssajter. En mediebyrå säger till Business Insider att merparten av kunderna har pausat annonseringen i tv och digitala kanaler under de kommande 24-48 timmarna. Andra har skjutit upp sina medieköp till slutet av månaden.

Protesterna från Trump-anhängarna med vapen och flaggor i Capitolium kom samma dag som det offentliggjordes att två demokrater tog hem valet till senaten i Georgia

Fox News, CNN och MSNBC ville i ett första skede inte kommentera varför de hade upphört med sina reklampauser. En källa till Buisness Insider säger att annonsörer har bett om att få stoppa sina kampanjer medan våldet pågår i Washington. 

Nu lyfts också frågetecken kring vad som kommer att hända med marknadsföringen som planerats i samband med Joe Bidens installation den 20 januari och hur lämpliga patriotiska budskap kommer att vara under den kommande månaden.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Donald Trump

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.