Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Annonsörer

Tiktok samlade in förbjuden information - kan ha använts i riktad annonsering

Publicerad: 12 augusti 2020, 08:17

Foto: Kon Karampelas

Det sociala mediet Tiktok har i över ett år använt en förbjuden teknik för att identifiera telefoner.


Ämnen i artikeln:

TikTok

Kinesiskt ägda Tiktok har på kort tid seglat upp som en utmanare till sociala medier som Instagram och Snapchat, och satte nyligen världsrekord i användartillväxt under ett enskilt kvartal. 

Nu avslöjar The Wall Street Journal att appen under 15 månaders tid samlat in så kallade MAC-adresser från Androidtelefoner. Enligt tidningen har Tiktok kommit åt adresserna genom att utnyttja en sårbarhet i Androids operativsystem. Genom denna metod har Tiktok kunnat fastställa identiteten på en enhet, något som strider mot Googles villkor, Androids ägarbolag. 

Informationen har sedan kunnat användas för riktad annonsering, men också avancerad användarspårning. 

Tiktok slutade göra detta i november 2019, enligt WJS. Den nuvarande versionen av appen samlar inte in MAC-adresser, enligt ett uttalande i The Verge. Där berättar bolaget också att de konstant uppdaterar sina appar för att ”hålla taken med hur säkerhetsutmaningarna förändras”. 

Avslöjandet är knappast den enda motvinden som Tiktok känner av just nu. Appen har anklagats för att spionera åt den kinesiska regimen, och i USA pågår just nu en budstrid efter att president Donald Trump utfärdat en presidentorder som innebär att appen kommer att förbjudas om den amerikanska verksamheten inte tas över av ett annat bolag än nuvarande Bytedance. Bland annat Microsoft och Twitter är intresserade av att köpa appen. 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

TikTok

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.