måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Annonsörer

Vill stoppa Finnairs reklamförbud för rabatter: ”Snedvrider konkurrensen”

Publicerad: 24 februari 2020, 14:49

Foto: Pixabay

Branschorganisationen för svenska resebyråer och researrangörer (SRF) anser att Finnair snedvrider konkurrensen genom att förbjuda resebyråer att marknadsföra rabatter.

Ämnen i artikeln:

FinnairKonkurrensverket

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Branschorganisationen för svenska resebyråer och researrangörer (SRF) har anmält Finnair till Konkurrensverket. Organisationen anser att företaget genom att förbjuda annonsering av flygpriser lägre än bolagets egna, ägnar sig åt en otillåten begränsning av konkurrensen. Avstängningen har gjort att de resebyråer som arbetar med olika sorters rabatter inte längre upptäcks på de olika prisjämförelsesajterna när en kund söker på nätet och jämför priser, som är ett allt vanligare tillvägagångssätt bland flygresenärer. 

Finnair ska i ett första läge ha skickat ut en allmän skrivelse till underleverantörerna med en mindre specifik uppmaning att följa Finnairs regler, därefter ska de ha skickat ut en riktad varning innan avstängningen i december 2019.

Enligt anmälan till Konkurrensverket har olika agenter som inte följt Finnairs påbud redan fått sina biljetträttigheter indragna av bolaget, bland annat bolaget bakom Supersaver.se och Sembos resebyrå. 

Enligt SRF ska resebyråerna fortfarande få erbjuda lägre priser än Finnair, men kan i dagsläget inte marknadsföra rabatten. Vilken innebär att du kan klicka in dig på en resa som ser ut att kosta 1000 kronor, men i själva verket är rabatterat till 950 kronor. Enligt SRF handlar det för flygbolaget om att kontrollera hela kedjan, att samla data och få en tätare relation med sina kunder. Anmälan kommer i en tid där resebyråer har fått tuffare konkurrens från flygbolagen i den digitala försäljningen, därtill har provisionerna för att sälja flygbolagens stolar försvunnit.

SRF stöder sig på andra beslut att liknande domar har gått i resebyråers favör på EU-nivå. Organisationens generalsekreterare Didrik von Seth understryker att Finnairs resor har stor betydelse för SRF:s medlemmar eftersom Helsingfors är en viktig port österut.

– Vi har bett Konkurrensverket skyndsamt se över om det finns förutsättningar att ta ett interimsbeslut, då kan det gå mellan 4-6 veckor. Om de bedömer att väntetiden inte har så stor skada kan det ta uppemot ett år. Vi har goda förhoppningar om att vi får rätt med tanke på tidigare beslut på högre nivå. Det Finnair gör begränsar konkurrensen och blir sämre för både kunder och konkurrenter eftersom de bibehåller ett högt prisläge, säger Didrik von Seth till Resumé. 

Till Resumé säger Finnair att de är medvetna om anmälan till Konkurrensverket, men väljer i det här läget att inte ge några ytterligare kommentarer. Men skriver samtidigt att: 

”Felaktig information om Finnairs tjänster och produkter definieras som bedräglig aktivitet enligt vår boknings- och biljettpolicy, och agenter som säljer Finnairs biljetter åtar sig att följa policyn”. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev