torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Annonsörer

”Vintersporterna måste våga tacka nej till fossila pengar”

Publicerad: 27 februari 2023, 12:54

Vintersport.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Organisationen New Weather vill förbjuda reklam för fossilindustrin och pekar framförallt på att vintersporterna måste tacka nej till sponsorpengar från bolagen. ”Det är hög tid att stoppa den fossila reklamen”, skriver företrädare på DN Debatt.

Ämnen i artikeln:

HållbarhetNyheterAnnonsörerReklam

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@resume.se


Organisationen New Weather vill att vintersporterna måste tacka nej till sponsorpengar från så kallade fossilbolag. Det skriver företrädare för organisationen New Weather i en debattartikel i Dagens Nyheter. 

I debattartikeln påpekar att flera tävlingar i år har behövts ställas in på grund av varmt väder och snöbrist och skriver att det är klimatförändringarna som bidrar till att snötäcket minskar.

Författarna till debattartikeln skriver att den fossila reklamen är ”vår tids reklam för tobak” och lockar människor med lyx, äventyr, trygghet och lycka för att folk ska köpa fler bilar och flygresor.

LÄS OCKSÅ: Nils Andersson Wimby: Företagens hållbarhetsarbete måste bli mer hållbart 

De menar samtidigt att många undersökningar visar att reklam fungerar och att människor därför konsumerar mer. Det är också anledningen till att reklam för rökning förbjöds.

”Det är hög tid att stoppa den fossila reklamen. Precis som för tobaksreklamen krävs lagstiftning, men i väntan på det behöver vintersporten ta ansvar för sina egna handlingar. Det innebär att idrottsorganisationer, evenemangsarrangörer, lag och idrottare behöver granska sina sponsorer utifrån hur de påverkar människors beteenden och tacka nej till sponsring och reklam från företag som främjar livsstilar, produkter och tjänster med tydligt koldioxidutsläpp, särskilt inom fordons-, flygbolags- och den fossila bränsleindustrin”, skriver företrädarna för New Weather på DN Debatt.

LÄS OCKSÅ: Kampanjen Svenska Skogen tilldelas greenwashing-pris

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev