Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Annonssamarbete

Byråcoachen

Konkreta övningar: Så stärker du ditt företags kultur i en hybrid värld

Publicerad: 28 oktober 2021, 08:30

Foto: eli_asenova

Jag skulle säga att 97 procent av alla byråledare och medarbetare jag pratar med menar att kulturen är en av de viktigaste anledningarna att både välja och stanna kvar hos en arbetsgivare. ”Culture eats strategy for breakfast” är vi många som håller med Peter Drucker om. Men vad arbetar vi aktivt med?


”Den sitter i väggarna” är svaret jag ofta får när jag ber någon beskriva kulturen. Jag är övertygad om att vi kan bättre än så. Vi behöver ta reda på vad den är, hur den levs. Och vad som stärker och utvecklar den kultur vi vill ha. Den behöver sitta i människorna, inte i väggarna.

Att säga glatt att ”den bara är”, pusta ut och inte tänka mer på det är lika naivt som att ta hälsan för självklart så länge du är pigg, stark och frisk. Men vi behöver prioritera några saker för att underhålla och stärka även den. Både få kunskap, idéer från andra och sedan göra jobbet själv. 

Affärskritisk?
Kulturen bidrar till att jag som medarbetare känner tillhörighet, motivation, engagemang och att jag kan vara mitt bästa jag på jobbet. Kunderna känner av den vilket gör dem glada och stolta över att jobba med oss.

Är kulturen däremot destruktiv kan den resultera i motsatsen – ohälsa, skav och sämre prestationer. Kopplingen till lönsamhet, kreativitet och hållbarhet är tydlig hoppas jag? 

Står väggarna kvar i en hybrid värld?  
Det känns extra viktigt att se över hur vi leder och lever vår verksamhet när väggarna luckras upp. Syftet med kontoret, att ses eller jobba på distans tydliggörs och inget är självklart längre.

Redan under hösten 2020 var det fler som såg en utmaning i att behålla och utveckla kulturen och sammanhållningen när vi inte sågs fysiskt. Hur ska vi attrahera och behålla medarbetarna? 

Plocka ner kulturen från väggarna och börja lev den – ännu mer!
Ni har troligtvis värderingar, ord eller meningar som beskriver kulturen och hur ni vill och ska vara. Eller några du ser är kulturbärare? Men hur gör ni konkret? 

En gammal sanning är att barn inte gör som du säger, de gör som du gör. Det gäller inte bara barn! Beteenden smittar bland vuxna också, och det kan vi dra nytta av. 

Inom utveckling och ledarskap generellt, och inom NLP, jobbar man ofta med att identifiera, stärka och uppmuntra positiva beteenden som tar oss till framgång. Och att var och en behöver hitta sitt sätt. Så förutom att stärka kulturen kommer vi här att jobba på var och ens självledarskap och självinsikt. Win-win-win. 

Tips från coachen!
Eftersom vi vill att du snabbt ska kunna göra något konkret för att utveckla din byrå kommer här ett par konkreta övningar. Och när vi pratar arbetsmiljö och kultur är det viktigt att få med alla, både arbetsgivaren och medarbetarna är ju de som skapar och påverkar arbetsmiljön. 

Kika om någon av övningarna passar dig och er, eller om du hittar er egen variant utifrån inspirationen du får av de här!

Lycka till! 

Och som alltid är du mer än välkommen att höra av dig till mig på hej@byracoachen.se om du har funderingar eller vill ha hjälp.

Övning: Vad sitter i väggen egentligen?
Bara genom att ha dialog, samtal och vara nyfiken kan ni få en tydligare och tydligare bild och medvetenhet över tid. Ställ några frågor till medarbetarna, till exempel:

* Hur beskriver du oss för din bästa vän?
* Hur beskriver du oss för en ny bekant / någon i ditt nätverk?
* Vad är det som gör att du trivs, känner dig engagerad på jobbet?
* På vilket sätt möjliggörs att du kan göra ett bra jobb och utvecklas?
* Vilka kollegor skulle du säga är våra starka kulturbärare?
* Om vi var en kändis, vem skulle vi vara då?
* Om vi hade ett advisory board som vi kunde få input från, fråga och inspireras av, för att säkra att vi agerar och lever vår kultur, vilka skulle sitta i det då? (Välj fritt bland levande, döda, gurus, vanliga människor, kändisar eller seriefigurer.)

Workshop: Kulturen skapas av att göra, inte tänka eller tapetsera med ord

Vi behöver koppla kulturen till vår vardag, där den är relevant, gör skillnad och förekommer naturligt. Vad vi gör hur och hur vi är med varandra. 

Definiera vilka beteenden var och en ser som är viktiga för att…
…du ska må bra och kunna vara ditt bästa jag (även om det varierar med dagsform).
…du ska känna dig inkluderad, respekterad och lyssnad på.
…du ska kunna utvecklas och lära nytt.
…du ska kunna göra ett bra jobb.
…du ska känna dig engagerad.
…ni ska uppnå de mål ni har tillsammans.
…ni ska ha roligt och avslappnat tillsammans.

Se även på vad som dränerar och försvagar kulturen, arbetsmiljön och engagemanget? (Det kan behöva lyftas. Ibland är det lättare att börja med inte-listan.)

Viktigt:
Ta med stort som smått. De minsta sakerna är ofta det vi gör varje dag och är därför jätteviktiga. 

Vissa av frågorna är upp till medarbetaren själv att påverka. Andra är saker ledningens. Sortera vem som ska ta ansvar för vad.

Gör så här:

Del ett
1) Individuell reflektion och skriv ner svar på lappar. Cirka 15 minuter.
2 a) Grupper om 3-4 personer. Berätta och enas om upp till 10 viktiga beteenden. Cirka 15-20 minuter.
2 b) Eventuellt ytterligare en omgång där fler grupper slås ihop och enas om upp till 8 beteenden. Beroende på hur många ni är. Cirka 15 minuter.
3) Grupperna presenterar de beteenden man ser som viktiga för att skapa en kultur där ni mår bra, är bra och kan jobba bra. 

Summera:
* Ur dessa beteenden kan ni sedan se och formulera vad som är och konkret skapar er kultur. Och vad som krävs för att ni ska kunna leva den, stärka och utveckla den åt det håll ni vill.
* Identifiera vad medarbetarna själva behöver bidra med, och om det är några förutsättningar som arbetsgivaren behöver bistå med eller delar att utveckla.

Del två
Den här delen är viktig för integreringen och att alla ska kunna vara med och skapa den arbetsmiljö och kultur ni vill ha! 

Frågan är vad var och en gör som bidrar till den kultur och arbetsmiljö ni vill ha och värderar? 

1) Frågor att ställa sig individuellt:
* Hur bidrar jag till vår kultur?
* Vad konkret gör jag som stärker den?
* Gör jag något som inte stärker kulturen? 

2) Sätt er sedan två och två eller tre och tre.
* Varje person delar vad den kommit fram till. Varvet runt.
* Varje kollega nämner sedan minst två egenskaper/beteenden som den ser hos sin kollega och uppskattar. Något de tycker bidrar till en bra arbetsmiljö och kultur.
3) Diskutera och exemplifiera i storgrupp vilka beteenden ni ser och kan göra mer av för att skapa en bra kultur och en bra arbetsmiljö. 

Exempel på en alternativ övning: Värderingar - integrerade, inte presenterade 

Om ni har gjort ett arbete som landat i ett antal värderingar eller beskrivning av kulturen och vill jobba vidare med dem kan ni göra så här för att se hur de levs i vardagen. 

Ord tolkas olika. Vad är att vara modig och nyfiken egentligen?

Modig för någon är kanske att vara sårbar, våga erkänna ett misstag eller berätta hur de faktiskt mår. För någon annan är det att ställa sig på scen.

Vi har olika sätt att bidra, och visa det på. 

Gör så här:
1) Låt var och en skriva ner sin tolkning av orden, vad de innebär för dem. Exemplifiera med formatet 5 in 5 = Fem svar på fem minuter. Går det fort kommer du åt det spontana känslomässiga snarare än det rationella uttänkta, vilket är bra i det här fallet. 

2) Diskutera i mindre grupper på två till fyra personer. Olika exempel och perspektiv är det viktiga här, så låt det ta lite tid. Försök formulera ner de gemensamt viktiga per ord/i er beskrivning.

3) Dela era insikter i stor grupp och summera. Moderera så att alla kommer till tals och perspektiven lyfts. Det ger en förståelse för hur olika vi kan tolka och agera utifrån den beskrivning av kulturen ni har.

4) Hitta en mening som beskriver ett mindset eller hur ni vill vara, utveckla, sträva efter. Avtrycket och avstampen. (Ja precis, det som vi ofta tar fram åt våra kunder.) Min tidigare byrå Sticky Beat landade i We love tomorrow – och hur vi älskar morgondagen blev enkelt att se i alla möjliga olika perspektiv. Från personliga till professionella.

5) Reflektera och diskutera, exemplifiera med konkreta beteenden och aktiviteter som bidrar till den kultur och de värderingar ni vill ha och stärka. Hur märks den internt, för kunderna, externt? Vad betyder den konkret i din vardag?

Följ upp, uppmärksamma och uppmuntra när ni applicerar och agerar utifrån era insikter. 

Hoppas att du hittade något du kan använda, eller att det startade en tanke hos dig som du gillade ännu mer för att stärka och utveckla er kultur och er arbetsmiljö ännu mer!

Och - du vet var jag finns om du vill bolla, dela med dig eller få hjälp! Varmt välkommen att höra av dig!

hej@byracoachen.se 

Läs även
Kollektivavtalad tjänstepension – varför då?
Det nya normala: Här är 6 tips för din arbetsplats
Klart vi ska prata pengar med kreatörer
Hybridarbetsplatsen: Två övningar för att lyckas
Måste jag vara med i en arbetsgivarorganisation?

Dela artikeln:

Artikeln var ett annonssamarbete


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.