Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

24 anställda drabbas när A Skillful Crowd går i konkurs: ”Chocktillstånd”

Publicerad: 25 mars 2020, 15:56

Coronakrisen ledde till tvärnit för brand experience-byrån A Skillful crowd som under gårdagen lämnade in sin konkursansökan. Vd:n Rickard Andersson berättar för Resumé att man tog beslutet tidigt för att kunna ge något tillbaka till kunder och underleverantörer.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Med uppskjutna eller inställda kampanjer, aktiveringar och event väntas coronakrisen slå hårt mot byråvärlden. Under gårdagen kom ett av de första bevisen då brand experience-byrån A Skillful Crowd, som bildades 2018 genom en sammanslagning av Knut Kommunikation och Perfect Noise, valde att lämna in sin konkursansökan. Byrån omsatte 2019 cirka 60 miljoner och har 24 anställda som drabbas.

Vd:n Rickard Andersson berättar för Resumé att man från ledningshåll såg positivt på 2020 och var redo att gasa. Sen kom coronakrisen.

– Under två veckors tid så frös allting. Det var fullkomlig tvärnit, berättar han och fortsätter:

– Jag lider främst med de anställda. Det är många hos oss som är unga och inte har ett jättestort sparkapital och måste fortsätta betala dyra hyror och amorteringar.

Krisen kom med dålig tajming. Rickard Andersson säger att cirka 60 procent av byråns intäkter kommer in mellan mars och juni. Bland kunderna som dragit i handbromsen finns bland annat Carlsberg, Arla och Mazda . Redan för ett par veckor sedan så valde byrån att permittera en stor del av sina anställda. Att belåna sig mot staten var enligt de råd som Rickard Andersson fått en dålig idé.

– Oavsett hur vi räknade på det så kunde vi inte få ihop det. Även om det skulle sätta i gång i slutet av maj eller början på juni hade det inneburit ett omsättningstapp på mellan 30 och 40 procent.

Rickard Andersson valde att lämna in konkursansökan medan det fortfarande fanns tillgångar kvar i bolaget. 

– Många av våra kunder och underleverantörer har det lika tufft som vi. Att då genom konkursförvaltaren se till att de får något är det som känns mest ”fair”. Jag vill fortsätta kunna gå rakryggad i den här stan.

Även om A Skillfull Crowd utnyttjat möjligheten till korttidspermitteringar och inte sett statliga lån som en potentiell utväg säger Rickard Andersson att han har förståelse för att staten inte kan göra allt.

– Coronakrisen påverkar i princip alla företag i Sverige och då är det triljoner som skulle behövas, jag förstår att de inte kan göra allt. Jag tror att det i såna här tider är svårt att komma med stödpaket som kan rädda alla.

Hur skulle du beskriva dina egna känslor?

– Jag har varit verksam i den här branschen sedan 2003 och aldrig känt av någon lågkonjunktur. Just nu är det mest en surrealistisk känsla av chock. Det är svårt att beskriva känslan av att sitta med konkursförvaltaren och hjälpa honom driva igenom det här. Det kom ett virus och jag tror inte bara jag utan stora delar av branschen underskattade hur hårt det faktiskt skulle slå.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.