Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Bomben: Magnus Jakobsson och Evelina Rönnung lägger ned Jr.

Publicerad: 4 december 2019, 15:04

Magnus Jakobsson och Evelina Rönnung

Foto: Fond & Fond

Magnus Jakobsson och Evelina Rönnung lanserade byrån Jr. efter att ha lämnat Åkestam Holst respektive Forsman & Bodenfors. De var kritiska till byråernas sätt att arbeta och hade en gemensam vision. Nu lägger duon ned verksamheten efter fyra månader – eftersom de inte kommer överens.


Ämnen i artikeln:

Magnus JakobssonEvelina Rönnung

I augustinumret av Resumés magasin gjordes en stor intervju med Magnus Jakobsson och Evelina Rönnung kring deras nya kommunikationsbyrå Jr. De var kritiska till det traditionella förhållningssättet mellan reklambyråer och annonsörer. Jr. skulle som mindre enhet ha en anpassningsbar och snabbfotad arbetsmodell och ta fram mer intressanta kommunikationslösningar än vad de etablerade byråerna erbjuder.

– Jag kan gilla tanken på att det blir ett slags ny kamp med kreativ talang och yrkesrelaterad passion som enda vapen. Jag är väl i grunden ingen entreprenör, men med tanke på mängden dårar som kallar sig entreprenörer i dag, så är det knappast något negativt. Jag har jobbat med det här väldigt länge och får enorm energi av att starta och bygga en kreativ verksamhet som kan bli ett alternativ till det vi ser i dag på fler sätt än ett. Dessutom älskar jag fortfarande mitt yrke över nästan allt annat. Det tror jag räcker relativt långt, sade Magnus Jakobsson till Resumé i intervjun.

Jr. finansierades av contentbyrån Borg & Owilli. Så här svarade David Borg på frågan om hur mycket investeringen handlade om personkännedom:

– Väldigt mycket personkännedom och kemi skulle jag vilja säga. Vi är absolut goda vänner utanför arbetet, men alla är proffs ut i fingerspetsarna. Det jag och Mikael (Owilli reds anm.) gillade med både Magnus och Evelina från start är att de passionerat vill göra saker bättre hela tiden.

På onsdagseftermiddagen, fyra månader efter lanseringen meddelar Magnus Jakobsson, Evelina Rönnung och David Borg i ett gemensamt mejl att de stänger ned Jr. efter att ”ha arbetat med ett antal olika uppdrag under hösten”, däribland sparappen Dreams. Byrån har också rekryterat ett antal medarbetare. Orsaken bakom nedläggningen är att Evelina Rönnung och Magnus Jakobsson har haft olika syn på hur verksamheten ska bedrivas.

”Vi är överens om att vi inte är tillräckligt överens om för viktiga saker, helt enkelt. Vi väljer därmed att lägga ner innan det är för sent. Det är dessutom bättre att det sker tidigt än senare med tanke på att det är kostsamt att bygga en verksamhet. Vi skiljs givetvis åt som vänner” skriver Magnus Jakobsson och Evelina Rönnung i ett gemensamt uttalande .

”Det är beklagligt att vår satsning på JR runnit ut i sanden. Det är bara att erkänna att vårt förtroende inte har förvaltats som vi hade väntat oss. Samtidigt är detta nu ett avslutat kapitel. Denna felsatsning har krävt en del resurser under 2019, men kommer inte tynga verksamheten under nästa år”, skriver David Borg, från Borg Owilli som finansierat och varit delägare i satsningen i ett uttalande.

I ett ytterligare mejl till Resumé under torsdagen utvecklar Magnus Jakobsson och Evelina Rönnung sitt svar kring varför de väljer att lägga ned Jr.

”Vi är på det stora hela oense om framdriften av byrån, dvs hur ska vi växa och varför? Vilka är de övergripande målen och varför? Hur ska vi utföra våra uppdrag och varför? Att två grundare inte har samma svar på de frågorna får avgörande konsekvenser för vilken verksamhet som helst. Till syvende och sist har vi ställt oss frågan: Ska vi verkligen driva byrå ihop? Och tillsammans kommit överens om att svaret är nej. Det handlar också om ansvaret vi har gentemot våra investerare.”

”Vi har haft mycket roligt och det har varit intensivt. Vi har jobbat och jobbar väldigt bra tillsammans kreativt, vilket är något helt annat än att driva en byrå tillsammans”. 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.