Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

”Bra att Konkurrensverket granskar våra upphandlingar”

Publicerad: 13 september 2012, 11:05

Angeles Bermudez-Svankvist.

Foto: Talarforum.se.

Arbetsförmedlingens generaldiektör Angeles Bermudez-Svankvist ser inte att man gjort några fel när man anlitat mediebyråer utanför ramavtalet. Men hon välkomnar Konkurrensverkets granskning samtidigt som hon kritiserar Dagens Industris granskning.


Ämnen i artikeln:

KonkurrensverketArbetsförmedlingenNowa Kommunikation

Med anledning av Dagens Industris granskning skickade Arbetsförmedlingen i dag vid lunchtid ut ett pressmeddelande eftersom man inte fått in ett genmäle i DI.

”Dagens  Industri har i ett antal artiklar hävdat att Arbetsförmedlingen har  rundat lagen om offentlig upphandling vid minst två tillfällen.  Arbetsförmedlingen har bestridit påståendet och begärt rättelse  alternativt genmäle i tidningen, men hittills blivit nekad”, skriver Arbetsförmedlingen.

– Det är  beklagligt att Dagens Industri så ensidigt bygger upp sin story  på en  källa, Nowa Kommunikation, som har riktat ett skadeståndskrav mot   Arbetsförmedlingen. Men för att bringa klarhet i denna historia är det   mycket bra att Konkurrensverket granskar våra upphandlingar, säger  Angeles Bermudez-Svankvist, Arbetsförmedlings generaldirektör i pressmeddelandet.

Arbetsförmedlingens genmäle som man inte fått in i DI:

"I går (onsdag) skrev DI om  Arbetsförmedlingens upphandling av mediebyråer. Bilden som gavs – att  Arbetsförmedlingen rundar lagen – vänder vi oss mot.

En myndighet kan välja att inte använda  sig av ett statligt ramavtal, om man bedömer att man kan få ett bättre  avtal genom att göra en egen upphandling. Avsteget från det statliga  ramavtalet ska då anmälas till Kammarkollegiet.

Vad gäller den upphandling som  resulterade i att Arbetsförmedlingen slöt avtal med Lowe Brindfors, var  vi i behov av en mer omfattande tjänst än den som fanns tillgänglig  genom det statliga ramavtalet. Utifrån det behovet bedömde vi att vi  kunde få ett bättre avtal om vi upphandlade de tjänster vi hade behov av  som en helhet.

I samband med annonseringen av  upphandlingen hade vi kontakt med Kammarkollegiet och informerade dem om  att vi planerade att göra avsteg från det statliga ramavtalet. Vi anser  därför att vi har uppfyllt kravet på att meddela avsteg till  Kammarkollegiet.

Även det ramavtal som vi använde för att  avropa Gullers med underleverantörer är upphandlat i enlighet med  gällande upphandlingsregler."

– Vi är mycket noggranna med att följa  lagstiftningen kring upphandling. Vi välkomnar därför en eventuell  granskning från Konkurrensverkets sida. För oavsett om ett misstag har  inträffat i en upphandling gjord av Arbetsförmedlingen eller annan  upphandlande myndighet är det viktigt att det kommer fram så att brister  snabbt rättas till, säger Angeles Bermudez-Svankvist.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.