Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Byrågrundarens beslut om verksamheten i Ryssland: ”Jag vill inte vara en del av det”

Publicerad: 4 mars 2022, 14:09

Axel Bendrik drar sig ur byrån i Ryssland.

Foto: Privat/Erik Simander/TT

Självklart men svårt, så beskriver Axel Bendrik sitt beslut om verksamheten i Ryssland. ”Det är lätt att landa i att man inte vill bidra till ryska statskassan”, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

UkrainakrigetToppnyheterAxel BendrikDeasign

Axel Bendrik våndas över verksamheten i Ryssland. När byrån Deasign drog i gång 2010, beskriver Axel Bendrik hur Ryssland höll på att närma sig väst. Då fanns möjligheterna och chansen att skapa en arbetsplats med europeiska villkor och kultur, i Ryssland.

– Det har varit spännande år, en bra och lyckad verksamhet, och kunderna är bra. Men nu vill jag inte vara en del av det. Jag har lagt mycket kraft och tid för att komma fram till hur jag ska göra med verksamheten, säger han.

Resonemanget för hur det är möjligt att ta ansvar har resulterat i att Axel Bendrik beslutat att inte ha kvar byrån med omkring 35 anställda.

– Det är lätt att landa i att man inte vill bidra till ryska statskassan, jag har inlett en process där jag drar mig ur så ansvarsfullt jag kan för mina kolleger och de konsulter som arbetar där. Det är förstås lojala medarbetare, personer som är bra och har förmågan att göra omvärldskollar, säger Axel Bendrik.

Hur kommer det att gå till?

– Det är ett jättesvårt beslut, men det är lätt utifrån att man inte vill stötta det som händer där. Samtidigt som jag vill jag göra det på ett ansvarsfullt sätt. Jag utreder nu hur det kan gå till och tittar på vilka vägar som går att ta. Det är ju även kaos där med bankerna och sanktionerna. 

Vad säger medarbetarna? 

– De uttrycker ju känslor och tycker också att det är fruktansvärt så klart, många har ju kompisar i Ukraina och det är en befolkning som står varandra nära. Det är fruktansvärt sorgligt för alla, vem man än är.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.