onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Designbyrån ber anställda gå ner i lön – men fortsätta jobba heltid: ”En lösning för att slippa ge folk sparken”

Publicerad: 13 maj 2020, 12:49

Christian Søgaard är Nordenchef på Designit.

Den globala designfirman Designit uppmanar sina 550 medarbetare att gå ner i lön men fortsätta jobba heltid. Men på Stockholmskontoret har inte alla skrivit på. ”Nästa steg blir att prata med facken”, säger Nordenchefen Christian Søgaard.

Ämnen i artikeln:

DesignbyråerCoronaviruset

JVC


Den strategiska designfirman Designit grundades 1991 i Danmark och har i dag kontor i fem världsdelar. Stockholmskontoret öppnades 2013, och har sedan dess gjort uppdrag åt bland andra industrikoncernen Sandvik och SAS. Sedan 2015 ägs bolaget av indiska it-tjätten Wipro efter en affär på 636 miljoner danska kronor.

Liksom många andra branscher har verksamheten drabbats hårt av förlorade intäkter till följd av coronaviruset. Med bakgrund av det ber nu koncernen hela bolaget att gå ner i lön med 10 procent – samtidigt som de anställda förväntas jobba heltid. Planen är att återgå till ursprungslönen efter ett halvår. 

– Ja det stämmer, och det är ett globalt initiativ. Det är en åtgärd som vi vidtar för att ta oss igenom den här krisen. Projektvolymen har reducerats de senaste månaderna, vilket lett till att vi har mindre arbete och därmed färre intäkter. Det är en lösning vi gör för att slippa avskeda folk, säger Nordenchefen Christian Søgaard. 

Företaget har cirka 550 anställda, varav 35 personer i Sverige. 

Christian Søgaard är tydlig med att Designit inte tvingar sina medlemmar att gå ner i lön. Samtidigt har 100 procent av personalen på ett flertal byråer redan skrivit på kontraktet.  

Vad gör ni om de inte går med på att sänka sin lön?
– Vi har bett våra anställda att göra det och hittills har en majoritet skrivit på. Nästa steg blir att prata med facken, i de fall där alla inte skrivit på än, som i Stockholm. Vi vill förklara vår situation. Det här handlar inte om att öka vinsten, det här handlar om att minska våra förluster. 

Det låter som att ni tvingar folk att skriva på?
– Så vitt vi förstår har facket uppmanat anställda att inte skriva på. Vi vill förklara vår kontext och diskutera med dem. Då kanske de kan förstå. Men vi tvingar absolut inte någon. 

Enligt Christian Søgaard har de flesta medarbetare förståelse för situationen. 

Hur kommer det sig att ni inte sökt det statliga stödet för korttidspermitteringar, där företag kan låta anställda gå ner i tid och samtidigt behålla en stor del av lönen?
– Vi kvalificeras inte för stödet, eftersom vårt fjolår var så svagt finansiellt. Som globalt bolag är vi öppna för lokala lösningar.  

Christian Søgaard vill inte dela med sig av de preliminära siffrorna för det senaste räkenskapsåret, men berättar att Designits svenska verksamhet vänder till förlust. Enligt den senast tillgängliga årsredovisningen, för det brutna räkenskapsåret 2018/2019, omsatte Designit Sweden 56 miljoner kronor och gjorde en vinst på 5 miljoner kronor. 

Till följd av fjolårets svaga resultat lämnade nyligen den dåvarande vd:n, tillsammans med fyra anställda. 

– Men alla lämnade bolaget enligt överenskommelse. Ingen blev sparkad. 

Med bakgrund av ett svagt ekonomiskt år och nu coronakrisen – är du orolig för den svenska verksamheten?
– Att lägga ner är inget alternativ. Vi hade utmaningar redan innan covid-19, så situationen är såklart ännu tuffare nu. Men vi är en del av ett större globalt bolag, med en stabil ägare. Jag är oroad kortsiktigt – men optimistisk långsiktigt. Jag tror att marknaden kommer att fortsätta växa. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev