söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Edisen bekräftar: Kontoren i Malmö och Göteborg nedstängda

Publicerad: 18 september 2023, 12:00

I våras meddelade Henric Larsson på Edisen att man gör nedskärningar. Nu har två av Sverigekontoren stängts ner.

Ämnen i artikeln:

ChimneyReklam

Alicia Price

alicia.price@resume.se


I februari bekräftade Henric Larsson att Edisen gjorde nedskärningar i Sverige och att stora delar av personalstyrkan på kontoren i Malmö och Göteborg fått gå, och berättade att om bolaget fick som de ville så skulle Göteborgskontoret på sikt läggas ner. Nu har kontoren sedan ett par månader varit nedstängda.

– I Göteborg har vi bara hyreskontraktet kvar, och i Malmö jobbade fårn en början tre personer kvar som sedan bestämde sig för att satsa på en egen verksamhet, säger Henric Larsson, grundare och vd.

LÄS MER: Edisen gör stora nedskärningar: ”Vi har varit lite för opportunistiska”

Sedan dess har byrån dock inte gjort några vidare sparpaket. Antalet kunder har minskat kraftigt, från närmare 500 till omkring 70 kunder i nuläget. Detta var ett strategiskt val, säger han.

– Vi har bytt strategi och då offboardat ett stort antal kunder. I regionerna Malmö och Göteborg hade vi ett par mindre kunder, vilket kräver stora skillsets för att bli lönsamt. Omställningen och strategiändringen gjorde att det var klokast att stänga ner.

Edisen jobbar en del i USA och med kunder inom tv- och film. Därför påverkas man också av de pågående strejkerna.

– En del amerikanska projekt är ”put on hold”, men där är det snarare fördröjningar. Så en hel del budget som var för USA kan nu istället läggas i andra marknader, så ekonomiskt får vi ingen negativ påverkan.

LÄS OCKSÅ: Edisen ser lägre omsättning och byråintäkt, men inget skäl till panik: ”2022 var ett riktigt omställningsår”

I övrigt är Henric Larsson dock positiv. En utmaning är att rekrytera till VFX-avdelningen, som han specifikt namnger som något man satsar på. Där har Edisen bland annat verksamhet i Polen, på grund av bristen på arbetskraft i Sverige. Han säger också att marknaden har öppnat upp mer.

– I september 2022 vågade ingen satsa, eftersom man inte kunde förutspå så mycket. Men nu kan räntorna i alla fall inte bli högre, är känslan, och då öppnar marknaden upp igen, säger Henric Larsson.

Vet du mer?

Lämna gärna nyhetstips till oss eller kom med förslag på vad vi bör skriva om. Du får vara helt anonym och lämnar information under källskydd här eller till alicia.price@resume.se.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev