måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Edisen flyttar utvecklingshub från Ukraina – förbereder omorganisation

Publicerad: 2 juni 2022, 12:01

Henrik Larsson: ”Det är ingen katastrof, men det kommer inte att bli bättre under de närmsta 12 månaderna”

Efter tre månader av krig tvingas Edisen kapa banden med Ukraina. Omkring 20 utvecklare berörs. Byråns grundare Henric Larsson säger att bolaget även förbereder en omorganisation som kan komma att leda till nedskärningar även i Sverige.

Ämnen i artikeln:

EdisenUkrainaUkrainakrigetNyheterByråer

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Resumé har tidigare rapporterat om att Edisen hjälpt sina tjugotal utvecklare i östra Ukraina sedan invasionen och erbjudit medarbetarna möjligheten att få hjälp ut ur i landet. Ett erbjudande som ingen tackade ja till initialt. Nu väljer byrån att kapa banden med landet. Bolagets grundare Henric Larsson bedömer att Ukraina stått för 80 procent av byråns utvecklare. Nu kommer Edisen i stället att bygga upp en utvecklingsavdelning i Portugal.

– Första månaden var det ingen som visste hur allt skulle utvecklas. Vissa försökte ta sig till gränsen och våra transaktioner studsade tillbaka. När produktionen gått ned så pass mycket som den har gjort så var vi tvungna att göra något. Det är skitjobbigt. Vi har erbjudit samtliga medarbetare i Ukraina arbete i Portugal, men i dagsläget kan de inte ta sig ut ur landet. Jag hade hoppats på en vändning, men nu ser det här ut att pågå under en längre tid.

Varför Portugal?
– Vår utvecklingschef i San Diego har tidigare jobbat i landet. Det finns bra talang på marknaden och de är inte lika dyra. Samtidigt är portugiser bättre på engelska, mycket på grund av att de inte har dubbade filmer. Det blir inte samma kulturskillnader jämfört med många andra länder.

Utöver förändringen av hemvist för utvecklingsavdelningen har Edisen sagt upp fem personer på den amerikanska marknaden. På grund av det ekonomiska läget förbereder Henric Larsson också en omorganisation av den europeiska marknaden som främst kommer att beröra kontoren i Berlin och Stockholm. Henric Larsson bedömer att verksamheten kan komma att behöva spara in på omkring 15 tjänster av cirka 200. 

– Just nu klarar vi läget. Det är ingen katastrof, men det kommer inte att bli bättre under de närmsta 12 månaderna och vi kan inte vänta med att agera. Vi är privatägda med omkring 200 aktieägare och måste förbereda oss på tuffare tider. Men vi befinner oss i ett tidigt skede av processen. Ingenting är klart än så länge. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev