måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Familjen svarar på FN:s coronabrief med digitalt hackathon

Publicerad: 6 april 2020, 10:06

Hackathonet ”Creatives answer” äger rum under tisdagseftermiddagen. Foto: Pressbild

FN har i en öppen brief vänt sig till världens kreatörer för att få hjälp att stoppa spridningen av coronaviruset. Nu arrangerar reklambyrån Familjen ett digitalt hackathon för att svara på briefen.

Ämnen i artikeln:

FamiljenCoronaviruset

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


För cirka två veckor sedan gick FN för första gången någonsin ut i en öppen brief till byråer och kreatörer världen över. Syftet med briefen, som går under namnet ”Global call to creatives”, är att få hjälp att stävja smittspridningen av covid-19 med kommunikativa insatser. Genom initiativet hoppas FN kunna nå ut brett med viktiga budskap kring viruset och hur det bäst bekämpas, också till de grupper som organisationen vanligtvis inte når. 

FN har identifierat sex nyckelområden för kreatörer att jobba med som i sig utgör sex ”minibriefer”, däribland personlig hygien, social distansering och att ta död på myter om viruset. 

För att svara på FN:s brief har reklambyrån Familjen bjudit in landets byråer till ett digitalt mini-hackathon som kommer äga rum under tisdagseftermiddagen. I skrivande stund har de fått in över 100 anmälningar om att delta och har fått med sig Komm och utrikesdepartementet som samarbetspartners. 

– Jag tror att många just nu sitter och funderar över vad man kan göra konkret för att hjälpa till, men det kan vara svårt att komma på idéer inom en rimlig tidsram samtidigt som man ska leverera till kunder. På Familjen är vi många som är väldigt samhällsintresserade- och engagerade, och när vi såg Resumés artikel om briefen kände vi att vi måste svara på den, säger Johan Helander, creative director på Familjen, till Resumé.

Efter att byrån haft ett idéspån gällande en annan brief över Google Hangouts, insåg de att det funkade bra som form. De beslutade att bjuda in även andra kreatörer för att inom begränsade ramar försöka lösa FN:s brief. 

LÄS MER: Kreativitet i karantän – fem cd:s om hur de håller kreativiteten levande just nu 

Johan Helander beskriver hur det kommer gå till: 

– Jag tror Hangouts har en begränsning på cirka 250 deltagare. På vårt tidigare idéspån hade vi en grupp där alla var med, men hade förberett hangoutsrum som vi delade in oss i där idéarbetet ägde rum. Under ledning av Anna Oddbjörn hos oss, som är van vid att facilitera hackatons, fick vi en kvart på oss att läsa och diskutera briefen, sedan 45 minuter till idéarbetet och till att selektera den bästa idén och därefter en kvart till att presentera idén för hela gruppen i det gemensamma rummet. Så kommer vi även gå till väga här. 

– Det är ett upplägg som sätter tydliga ramar för den kreativa processen, vilket gör att man hittar ett bättre fokus än om man har hur mycket tid som helst, fortsätter han.  

Anmäl dig här. 

Det kommer dock inte att ske någon selektering av idéer efter presentationerna, utan alla är välkomna att skicka in sina idéer till FN efter hackathonet, som därefter kommer göra ett eget urval. 

– Ytterst hoppas jag att vi kommer få fram idéer som svarar på briefen och som på något sätt kan bidra till att lösa situationen. Men det finns även något i att bara känna att man faktiskt gör något. Många människor famlar just nu, man vill bidra men vet inte hur. Jag tror att det är en viktig aspekt i det här – att få känna att man bidrar på något sätt, säger Johan Helander.  

På Familjen jobbar man just nu med Region Stockholm som kund och har därför erfarenhet av att ta fram kommunikation om coronaviruset. 

– Vi kan få en brief för SL som ska vara klar om några timmar. Ibland kanske man tror att om man inte jobbar inom sjukvården kan man inte bidra i den här krisen, men det kan man definitivt göra med sina kreativa och kommunikativa kunskaper. Kommunikation kommer vara avgörande i den här krisen. 

Familjens hackathon är inte det första som arrangerats i Sverige för att hjälpa till att lösa coronakrisen. Under helgen ägde ”Hack the Crisis Sweden” rum, som syftade till att ta fram prototyper för att lösa praktiska problem.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev