Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Forsman & Bodenfors gör flera förändringar – Johan Eghammer ny vd när Silla Levin lämnar byrån

Publicerad: 23 februari 2021, 10:13

Anna Qvennerstedt, Johan Eghammer, Leif Sorte och Sophia Lindholm

Foto: Niklas Palmklint

I en stor omgruppering tar Johan Eghammer över vd-posten och Leif Sorte blir ny koncernchef på Forsman & Bodenfors. Silla Levin lämnar byrån efter 20 år. Samtidigt tillsätter byrån en kreativ chef i Sophia Lindholm.


Ämnen i artikeln:

Forsman & BodenforsSilla Levin

Det har varit händelserika år sedan Forsman & Bodenfors såldes till MDC Partners 2016. Merparten av de tidigare delägarna valde att lämna byrån och kvittera ut sina aktier under earn-out-perioden.

Byrån har gjort en internationell expansion där byråns varumärke exporterats till flera nya kontor i New York, Singapore, Toronoto, Shanghai och Montreal. I Sverige genomförde bolaget nyligen en omstöpning av erbjudandet där F&B Factory skrotades till förmån för F&B Daily.

Nu meddelar bolaget flera förändringar på ledningsnivå. Silla Levin, som 2016 blev vd för Forsman & Bodenfors och den senaste tiden även varit koncernchef, lämnar byrån efter 20 år. Hon ersätts av Johan Eghammer som i flera år har varit kreatör på byrån, var delägare innan försäljningen och som under de senaste åren arbetat på CP+B i Boulder (som också ägs av MDC Partnetrs) samt på Forsman & Bodenfors kontor i New York.

En ytterligare förändring blir att Sophia Lindholm tillträder den nya rollen som kreativ chef. En tjänst som inte funnits på byrån sedan Filip Nilsson lämnade F&B för omkring tio år sedan.  

– Jag känner så otroligt starkt för byråns grundfilosofi och sättet att lösa problem på. Det har blivit ännu tydligare efter åren i USA hur på tvärs vi faktiskt är med de flesta i branschen. Att orka hålla i vår särart och gå vår egen väg i en tid när så mycket drar mot det generiska och slätstrukna är en utmaning jag gärna tar mig an, säger Johan Eghammer i en kommentar.

Silla Levin:

– Jag har haft ynnesten att växa upp i den här magiska F&B-familjen under tjugo års tid och varit alltifrån kreatör till vd och koncernchef. Nu är det ett bra tillfälle att lämna för att skapa något nytt och spännande. Jag är otroligt imponerad och stolt över vad byrån och alla fantastiska medarbetare tillsammans har åstadkommit de senaste åren.

En ny koncerngemensam funktion som ska stötta samarbetet och utveckla erbjudandet i hela gruppen inrättas. Byråerna i Stockholm har redan flyttat ihop och en ny kontorsbyggnaden är klar i Göteborg. F&B-gruppen kommer i fortsättningen att ledas av Leif Sorte som ny koncernchef. Han är mångårig projektledare, tidigare delägare och vd för Happy F&B, en roll han behåller samtidigt som han ska hitta nya synergier mellan byråerna. 

– Silla har gjort ett fantastiskt jobb med att transformera och modernisera byrån under en tuff period. Hon har hjälpt oss att navigera igenom många svåra utmaningar och nu står vi starkare än på länge. Silla har varit en urkraft under alla sina år på byrån. Vi kommer att sakna henne och vi vet att hon kommer att lyckas med vad hon än företar sig, säger Anna Qvennerstedt, global styrelseordförande för Forsman & Bodenfors.

Forsman & BodenforsForsman & Bodenfors-gruppen i Sverige består av:

Reklambyrån Forsman & Bodenfors som bildades 1986 i Göteborg och startade därefter kontor även i Stockholm. Sedan 2016 är de en del av MDC Partners och har expanderat med kontor även i New York, Toronto, Montreal, Singapore och Shanghai.

I den svenska verksamheten ingår även. Varumärkes- och designbyrån Happy F&B, F&B Inhouse,

F&B Daily och F&B Studios


Under 2019 minskade Forsman & Bodenfors och deras dotterbolag omsättningen med fyra procent till 667 (696) miljoner kronor. Rörelseresultatet efter finansnetto visade en stark upphämtning till 57 (32) miljoner kronor vilket innebär en vinstökning med 78 procent. Rörelsemarginalen landar på 8,5 procent.

Antalet anställda backade från 305 till 278. Det ger en bruttovinst/byråintäkt per anställd på 1,4 miljoner kronor. Soliditet beräknas till 41 procent. Resumé söker Forsman & Bodenfors för en kommentar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.