torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Japanska storbyråerna i OS-skandal

Publicerad: 1 mars 2023, 13:25

320 miljoner dollar, så mycket var kontrakten som skrevs vid kartellen värda.

Foto: JaCZhou

Japans två största reklambyråer åtalas för inblandning i en misstänkt anbudskartell för evenemang vid Olympiska spelen i Tokyo och Paralympiska spelen.

Ämnen i artikeln:

NyheterDentsu

Nellie Pilsetnek

nellie.pilsetnek@resume.se


Dentsu, Hakuhodo, Tokyu Agency, Fuji Creative Corporation, Cerespo och Same Two, kommer åtalas för en misstänkt kartell i samband med Olympiska spelen i Tokyo. Dessutom står sju personer anklagade för kartellbildning och ställs också inför rätta, det rapporterar The Drum. 

Byråerna misstänks för att i samband med anbudsförfarandet skrivit kontrakt som innebär att de får vara värd på arenorna vid event. Kontrakten beräknas ha varit värda 320 miljoner dollar.

Anklagelserna kommer efter månader av utredningar av Tokyo-distriktets åklagarmyndighet och Japan Fair Trade Commission. Det har också skett räder mot byråerna och gripanden och rättsprocesser mot ett antal tidigare anställda i Dentsu och ADK.

– Vi fastställde att det är ett allvarligt fall som kommer att ha stor inverkan på människors liv, säger FTC-utredaren Go Okumura till lokala medier. 

”Dentsu tar den här situationen på allvar och ber sina affärspartners, aktieägare och alla andra relevanta parter om ursäkt för alla besvär eller bekymmer som det här kan orsaka.”, skriver byrån i ett uttalande.

Enligt samma uttalande har Dentsu också vidtagit disciplinära åtgärder mot de tjänstemän som ansvarat för verksamheten vid tidpunkten då kartellen skulle ha pågått. 

”Bolaget tar sitt ansvar för den här frågan på allvar och har begärt att de två koncernledningsmedlemmar som för närvarande är ansvariga för Japan-regionen återbetalar sin ersättning. De två personerna har uttryckt att de accepterar begäran. Strikta åtgärder kommer att vidtas baserat på resultaten av den kommande utredningen av utrednings- och granskningskommittén av externa experter och rättegång.”

Hakuhodo DY holdings Inc meddelar i sin tur: ”Vi ber om ursäkt till våra aktieägare, affärspartners och alla andra intressenter för eventuella besvär och oro som denna situation kan ha orsakat. Vi tar också situationen på största allvar. Hela Hakuhodo DY-gruppen är engagerade i grundlig efterlevnad och att återvinna samhällets förtroende.”

Tidigare i veckan erkände Dentsu Groups vd, Hiroshi Igarashi för polisen att byrån varit inblandad i att rigga bud för Tokyospelen .

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev